Urcăm în avion, ne așezăm bagajele de mână sub atenta supraveghere a stewardeselor. Suntem instruiți în legătură cu situațiile de urgență și suntem ajutați pe tot parcursul zborului, ori de câte ori avem nevoie de asistență de specialitate. Ascultăm muzică, ne uităm la filme, mâncăm sau dormim. Așa arată, de regulă, un zbor pentru marea majoritate dintre noi.
Dintr-o altă perspectivă, zborul cu avionul este privit cu alți ochi – responsabili, atenți și pregătiți pentru orice situație complexă. Află, din rândurile următoare, care este rolul controlorului de trafic aerian.
Cine este controlorul de trafic aerian?
Controlorul de trafic aerian este acea persoană autorizată să supravegheze și să coordoneze activitatea aeronavelor, încă de la decolare și până la aterizare. Dacă vrei să te înscrii la un curs pentru controlor de trafic aerian, atunci trebuie să știi că o astfel de carieră implică o seriozitate aparte, dar și o atenție distributivă.
Controlorii de trafic aerian pot fi împărțiți în două categorii:
- Controlorii de la sol – Cei care au în vedere ghidarea aeronavelor în efectuarea manevrelor de decolare și aterizare;
- Controlorii de zbor – Cei care sunt în contact cu piloții pe tot parcursul zborului, transmițând informații exacte cu privire la: direcție, condiții meteo, altitudini, diferite schimbări sau situații critice etc.
În orice caz, controlorul de trafic aerian trebuie să dea dovadă de comunicare, concentrare, disciplină și capacitatea de a lucra în echipă, atât în condiții normale, cât și în condiții de stres.
Care este rolul controlorului de trafic aerian?
În linii mari, o zi din viața unui controlor de trafic aerian implică o serie de responsabilități. Le amintim aici pe cele mai importante:
- Comunicare continua cu piloții: Pentru a coordona decolările, aterizările, dar și zborul în sine, controlorul de trafic aerian este permanent conectat cu ceea ce se întâmplă pe rutele de zbor, păstrând legătura cu toți piloții;
- Siguranță: În mod evident, principala responsabilitate a unui controlor de trafic aerian este siguranța. Acesta monitorizează totul cu ajutorul unui software spațiul aerian. Astfel, se evită coliziunile între aeronave și se identifică din timp eventualele situații periculoase;
- Gestionarea traficului: Pentru a se evita supraaglomerarea, întârzierile, dar și alte situații neplăcute pentru piloți și pasageri, controlorul de trafic aerian trebuie să gestioneze cu succes fluxul de aeronave, iar aici ne referim la viteze, rute și altitudini. Practic, controlorul de trafic aerian urmărește parcursul aeronavelor pe radar și asigură fluidizarea traficului;
- Gestionarea situațiilor de urgență: Spuneam că pentru a deveni controlor de trafic aerian, e musai să îndeplinești anumite criterii, printre care și rapiditatea în gândire și atenția distributivă. În cazul evenimentelor neprevăzute, controlorul de trafic aerian trebuie să acționeze rapid și corect, fără să pună în pericol pasagerii și membrii echipajului.
Pentru că are în grijă siguranța spațiului aerian, controlorul nu poate întârzia niciodată la program, nu se poate lăsa distras de lucrurile personale și nu poate fi altfel decât responsabil. De regulă, lucrează câte 12 ore pe zi, în ture, timp în care trebuie să monitorizeze cu atenție ceea ce se întâmplă pe radar, dar și pe pistele de aterizare/decolare.
Așadar, rolul controlorului de trafic aerian ține, în primul rând, de siguranța zborului. Acesta este cel care ia cele mai bune decizii pentru ca pasagerii și membrii echipajului să călătorească în situații optime, fără complicații și incidente. Nu e un loc de muncă ușor, dar pentru cei pasionați, turnul de control reprezintă un vis devenit realitate. Doar așa orele de muncă se scurg cu rapiditate, iar profesia este privită cu drag și responsabilitate.