Leadershipul este un domeniu tot mai cunoscut în lumea afacerilor. Tinerii sunt cei care vânează astfel de funcții, cei care datorită creativității și deschiderii de care dau dovadă reușesc cumva să îi facă pe cei din jur să le urmeze exemplul, să tureze motoarele și să se autodepășească.
În literatura de specialitate, definiția leadershipului face referire la acea persoană capabilă de a conduce și de a ghida oamenii spre atingerea obiectivelor comune. Liderul este cel care trebuie să privească fiecare zi ca pe o nouă șansă de dezvoltare și să-i influențeze pe toți în mod pozitiv. Cu toate acestea, există lideri care nu cunosc sau au uitat cum se face această meserie. Descoperă, în rândurile următoare, care sunt cele mai frecvente 7 defecte ale unui lider și cum le poți corecta.
Lipsa viziunii
Un lider fără viziune nu va reuși să aducă schimbarea despre care vorbea la interviul de angajare. Nu poți lăsa lucrurile să meargă de la sine, nu te poți baza pe noroc și nici pe intuiție, ci trebuie să ai viziune, să testezi și să pui umărul la treabă. Fără obiective clar stabilite, procesele de lucru nu vor avea o direcție, iar oamenii tăi vor lucra haotic. Ce este de făcut? În primul rând, te poți înscrie la un program de leadership. Așa îți vei șlefui abilitățile și vei înțelege cu adevărat care este poziția ta. Apoi, va trebui să înveți că, înainte de orice proiect, trebuie să dedici timp pentru sesiunile de brainstoarming alături de echipă, să înveți să asculți și să accepți și alte opinii.
Lipsa competențelor necesare
Se poate să excelezi la mai multe capitole, dar nu și la leadership. Lipsa competențelor necesare poate dezechilibra echipa, afectând imediat și rezultatele companiei. Din păcate, o plăcuță pe care este notată o funcție de conducere nu poate înlocui competența. Sfatul specialiștilor este de a te pregăti temeinic înainte de a accepta o astfel de funcție.
Lipsa comunicării
Există lideri care cred cu tărie că discuțiile în cadrul echipei nu își au rostul, există lideri care țin ușile închise, nefiind dispuși să comunice. În astfel de situații, liderul ia singur deciziile, nu oferă feedback, nu se implică și ignoră total problemele cu care se confruntă membrii echipei. Nu e o strategie bună…cel puțin nu și pentru cei care își doresc să atingă obiective mărețe. Cum ar trebui să procedezi? Organizează ședințe de lucru, oferă-le membrilor echipei posibilitatea de a se conecta, prin pauze prelungite de cafea în zile speciale, workshop-uri, teambuilding-uri etc.
Comportament pasiv-agresiv
Din păcate, chiar și marile corporații ale lumii se confruntă uneori cu prezența liderilor pasiv-agresivi. Ei sunt cei care fac reproșuri cu regularitate, care nu iau decizii la timp, care fac glume răutăcioase și nu dau dovadă de empatie. Nu poți rămâne pe termen lung lângă o astfel de persoană. Ce ar trebui să facă un lider pasiv-agresiv? Să lucreze cu el, să se autoevalueze, să încerce tehnicile de relaxare și să ceară ajutorul specialiștilor.
Egoism
Există și lideri egoiști. Ei sunt cei care conduc cu gândul la propriile beneficii. Nu se concentrează pe câștigul tuturor, nu îi interesează de problemele celor din jur și visează doar la propria evoluție. Și în acest caz, este nevoie de ajutor de specialitate. Participarea la un program de formare îți poate schimba mentalitatea. Sigur că este nevoie de timp și de dorința de a face lucrurile să funcționeze.
Obsesie pentru control
Nici obsesia pentru control nu este sănătoasă. Dacă pierzi chiar și mai bine de 12 ore pe zi, încercând să faci totul cu mâna ta, mai devreme sau mai târziu, vei ajunge la epuizare. Relaxează-te! Există și alte persoane competente, persoane care, în mod normal, ar trebui să fie angajate în baza competențelor de care dau dovadă.
Nesiguranță
Atunci când ești nesigur de propriile competențe și, mai rău, de propriile decizii, îi vei influența negativ pe ceilalți. La polul opus, un lider sigur pe el va construi o echipă sigură, gata să înfrunte orice obstacol. Un lider nesigur trebuie să-și șlefuiască abilitățile și să caute să se perfecționeze.
Așadar, liderul trebuie să fie un exemplu pentru echipa sa. În peisajul competitiv nu este loc de defecte și nici de scuze.