Fie că doriți să faceți ceva bun pentru mediul înconjurător, să economisiți bani sau să plătiți mai puțin facturile la utilități, 2023 ar putea fi anul în care să alegeți energia solară. În acest articol o să gășiți cele mai bune panouri fotovoltaice în funcție de câțiva parametri diferiți și de prețul fiecărui panou.
Pentru cei care doresc să profite de energia solară pentru uz casnic, primul pas este asamblarea sistemelor solare casnice. Acest sistem va include, în general, un dispozitiv de stocare a bateriei, un invertor și, bineînțeles, o serie de panouri fotovoltaice.
Totuși, panourile fotovoltaice reprezintă o investiție semnificativă, ca să nu mai vorbim de o decizie care necesită o gândire și o cercetare atentă.
Cele mai bune panouri fotovoltaice pentru casă

Panoul fotovoltaic de 550 W creează un nivel ridicat de energie solară – și, desigur, acest lucru ar putea, de asemenea, să vă economisească mult spațiu.
În loc să fiți nevoiți să instalați 15 panouri de 300 de wați fiecare pentru a furniza energie pentru locuința dv., ați putea instala doar 10 panouri. Acest lucru înseamnă mai puțin timp – și, prin urmare, mai puțini bani – cheltuiți pentru instalare.
Caracteristici principale panou fotovoltaic:
- Mai multa generare de energie
- Suprafață de recepție a luminii mai mare, eficiență mai mare de conversie a modulelor
- 10 Tehnologia barelor colectoare
- Densitatea mai mare de recoltare a energiei crește generarea de energie
- Performanță de generare a energiei stabilă garantată, toleranță pozitivă 0~+5W și scădere mai lentă a puterii: 2% pentru primul an, 0,55% pe an timp de 2-25 de ani.
- Câștig de putere mai mare și pierderi mai mici
- Performanță excelentă de iradiere scăzută și pierdere redusă de umbră
- Proces optimizat si imbunatatit
- Risc mai scazut de punct fierbinte si capacitate anti-PID mai puternica
- Are o adaptabilitate și durabilitate puternice la mediu și a trecut teste precum rezistența la intemperii, praf, spray de sare și amoniac.
- Sarcini mecanice îmbunătățite: sarcină de vânt (2400 Pa) și încărcare de zăpadă (5400 Pa)
Specificații tehnice
- Putere Maxima (W): 550
- Putere Maxima Vmp (V): 42,61
- Putere Maxima Imp (A): 12,91
- Voltaj Circuit Deschis Voc (V): 50,12
- Curent Circuit Scurt Isc (A): 13,67
- Eficienta panoului: 21,7%
- Dimensiuni panou: 2278×1133×35mm
- Greutate: 28 kg
- Garantie: 25 ani (12 ani garantie material si tehnologie, 25 de ani garantie de putere liniara de iesire)

Hyundai este o companie sud-coreeană care produce panouri fotovoltaice de calitate. Panourile Hyundai sunt renumite pentru eficiența lor ridicată și durata lor de viață lungă.
În general, panourile Hyundai sunt considerate printre cele mai bune panouri fotovoltaice deoarece produc o cantitate mare de energie electrica într-un timp scurt, au o durată de viață lungă și sunt fabricate din materiale de calitate. De asemenea, Hyundai oferă garanții pentru panourile sale, ceea ce înseamnă că te poți baza pe performanțele acestora pe o perioadă îndelungată.
Hyundai produce o gamă de panouri fotovoltaice concepute pentru aplicații rezidențiale, comerciale și la scară utilitară. La fel ca majoritatea celorlalți producători, Hyundai a sporit eficiența în întreaga sa gamă prin încorporarea celulelor Mono PERC pe toate panourile de nouă generație. Pentru a crește și mai mult performanța, Hyundai s-a concentrat pe formatul de celule shingled de înaltă densitate, care acoperă o mai mare parte din suprafața panoului și sporește eficiența.
Panourile cu celule shingled sunt disponibile de peste cinci ani și reprezintă un format de celule fiabil și dovedit, care a fost adoptat de o serie de companii bine cunoscute de-a lungul anilor, inclusiv de unul dintre cei mai importanți producători de panouri fotovoltaice din lume, Sunpower. Celulele Shingled folosesc aceleași wafere de siliciu monocristalin utilizate în cele mai comune celule solare, dar sunt împărțite și aranjate într-un format unic de suprapunere.
Hyundai are o garanție a produsului de 25 de ani, care este în linie cu unii dintre cei mai buni producători de panouri fotovoltaice, inclusiv Sunpower, REC, în timp ce majoritatea celorlalți producători oferă o garanție de 10 până la 15 ani.
Specificații tehnice panou fotovoltaic Hyundai 410W:
- Putere nominală, W: 410
- Tensiune Open circuit, V: 46.60
- Curent Short circuit, A: 11.07
- Tensiune nominală, V: 38.80
- Curent nominal, A: 10.57
- Eficiență modul, %: 20.9
- Toleranță putere panou: 0+5W, pozitivă
- Tensiune sistem, Vmax : 1000
- Nominal sigurantă, Amax : 20
- Tip celulă: monocristalin
- Număr celule în panou: 340
- Dimensiuni, H x L x A, mm: 1719*1140*35
- Greutate, kg: 22.0
- Tip cuplare: MC4
- Certificare: IEC/ TÜV
- Garanție produs, ani: 25
- Performanță garantată: 84.80% după 25ani

Cu doar câțiva ani în urmă, atingerea unei eficiențe de 20% era o performanță admirabilă pentru companiile de panouri fotovoltaice. Majoritatea panourilor analizate oferă eficiență de peste 20%, iar un sfert dintre ele oferă o rată de peste 22%.
Panoul monocristalin de la Pikcell Solar are o putere de 320W cu o eficiență de 21,7%, o cifră impresionantă și vă va asigura că veți profita la maximum de razele soarelui pe tot parcursul anului.
Specificații și caracteristici tehnice
- Putere nominala (Pmpp) : 320 W
- Curent de scurt circuit (Isc): 10.0 A
- Tensiune mers in gol (Voc): 44.93 V
- Curentul in punctul de putere maxima (Impp): 9.4 A
- Tensiune in punctul de putere maxima (Vmpp): 34.15 V
- Randament celule: 22.3 %
- Randament panou: 21.7 %
- Toleranta putere iesire: +/- 3%
- Curent maxim revers: 18 A
- Coeficient temperatura putere γ: – 0.39 % / °C
- Voltaj maxim sistem: 1000 V (aplicatii clasa A)

Specificații panou fotovoltaic:
- Putere nominala (-0;+5W)(Pmpp): 420W
- Tensiune in circuit deschis (Voc): 48.7V
- Scurt circuit (ISC): 11.22A
- Tensiune la puterea nominala (Vmpp): 40.31V
- Curent la puterea nominala (Impp): 10.42A
- Tensiunea maxima a sistemului: 1000V
- Eficienta celulara: 20.51%
- Dimensiuni panou: 1850 x 990 x 40 [mm]

Specificații panou solar fotovoltaic:
- Putere nominala (Pmpp) : 380 W
- Curent de scurt circuit (Isc): 10 A
- Tensiune mers in gol (Voc): 48.95 V
- Curentul in punctul de putere maxima (Impp): 9.45 A
- Tensiune in punctul de putere maxima (Vmpp): 40.24 V
- Randament celule: 22 %
- Randament panou: 19.8 %
- Toleranta putere iesire: +/- 3%
- Curent maxim revers: 29.32 A
- Voltaj maxim sistem: 1000 V (aplicatii clasa A)
Cele mai noi oferte panouri fotovoltaice
Nu te-am convins care panou fotovoltaic ți se potrivește? Atunci vezi aici ultimele oferte noi de panouri și sisteme fotovoltaice apărute!
Cât de eficiente sunt panourile fotovoltaice?
Eficiența panourilor fotovoltaice este determinată de cantitatea de lumină solară reflectată pe suprafața panourilor, care este apoi transformată în energie electrică sau termică. Anterior, eficiența medie a panourilor fotovoltaice era de aproximativ 15%, dar datorită progreselor făcute în domeniul tehnologiei fotovoltaice, cele mai bune panouri fotovoltaice au o eficiența acum de peste 20%. Ca urmare, 370W este puterea nominală tipică a unui panou, o îmbunătățire față de 250W. Există doi factori care intră în determinarea eficienței panourilor fotovoltaice: eficiența celulelor fotovoltaice și eficiența totală a panoului.
sursa: corporate enelx
Eficiența celulelor fotovoltaice
Eficiența celulelor fotovoltaice se referă la cât de bine celulele fotovoltaice sunt capabile să convertească energia solară în energie electrică. Cu cât eficiența unei celule fotovoltaice este mai mare, cu atât mai multă energie electrică poate fi produsă de către acea celulă din aceeași cantitate de energie solară. De exemplu, dacă o celulă fotovoltaică are o eficiență de 15%, aceasta înseamnă că poate converti 15% din energia solară primită în energie electrică.
Eficiența totală a panoului fotovoltaic
Eficiența totală a panoului fotovoltaic se referă la cât de bine întregul panou fotovoltaic este capabil să convertească energia solară în energie electrică. Aceasta este determinată de eficiența fiecărei celule fotovoltaice care alcătuiește panoul, precum și de alți factori, cum ar fi calitatea și poziționarea celulelor fotovoltaice în panou, precum și cantitatea de energie solară care ajunge la panou. Cu cât eficiența totală a panoului fotovoltaic este mai mare, cu atât mai multă energie electrică poate fi produsă de către panoul respectiv din aceeași cantitate de energie solară. De exemplu, dacă un panou fotovoltaic are o eficiență totală de 10%, aceasta înseamnă că poate converti 10% din energia solară primită în energie electrică.
În general, eficiența totală a panoului fotovoltaic este mai mică decât eficiența celulelor fotovoltaice care alcătuiesc panoul. Acest lucru se datorează faptului că există pierderi de energie la nivelul panoului, cum ar fi pierderile datorate reflexiei sau absorției de către panou a unei părți din energia solară primită.
Ce afectează performanța panourilor fotovoltaice?
Panourile fotovoltaice cele mai bune pot varia destul de mult în ceea ce privește performanța și productivitatea lor generală. Există o serie de factori specifici care pot influența modul în care funcționează sistemul dvs. solar, inclusiv:
- Orientarea: Atunci când sistemul solar de acasă este proiectat, instalatorul dvs. va avea grijă să poziționeze fiecare panou într-un mod care să maximizeze expunerea sa la lumina soarelui. Dacă orientarea este chiar și puțin greșită, aceasta poate compromite eficiența întregului dvs. sistem.
- Vremea și expunerea la soare: Dacă locuiți într-o parte a țării care nu primește lumină solară constantă sau dacă panourile fotovoltaice se află adesea sub acoperire de nori, nu veți produce la fel de multă energie solară pentru casa dvs.
- Murdăria: În timp ce panourile solare necesită destul de puțină întreținere, este posibil să fie nevoie ocazional să le ștergeți, în special în urma unei furtuni intense sau în timpul unui anotimp precum primăvara sau toamna, când există polen sau frunze căzute care vă pot bloca panourile. Dacă panourile se acoperă cu murdărie sau resturi, este posibil ca acestea să nu poată absorbi la fel de multă lumină solară.
- Umbra: Rețineți că orice umbră aruncată asupra acoperișului dvs. va avea un impact asupra eficienței panourilor fotovoltaice. Dacă casa dvs. este înconjurată de copaci înalți, de exemplu, acest lucru ar putea împiedica producția solară.
Au nevoie de întreținere cele mai bune panouri fotovoltaice?
Atunci când cântăresc avantajele și dezavantajele energiei solare înainte de a face o investiție, una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le au proprietarii de case este dacă cele mai bune panouri fotovoltaice vor necesita întreținere.
În cea mai mare parte, toată munca grea vine la început. Instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice acasă necesită cunoștințe aprofundate de electronică, precum și de energie solară și, în cele mai multe cazuri, procesul de instalare va dura câteva zile.
Cu toate acestea, odată ce sistemul dvs. este instalat, nivelul de întreținere necesar este destul de minim. În afară de curățarea de rutină, nu ar trebui să aveți probleme care să necesite întreținere cu panourile fotovoltaice timp de 20 până la 30 de ani. Iar dacă întâmpinați o problemă, garanția dvs. sperăm că o va acoperi.
Sistemul de montare și prindere a panourilor fotovoltaice

Sistemele de montaj fac mult mai mult decât să fixeze panourile fotovoltaice pe acoperiș sau pe sol – ele asigură poziționarea corectă pentru o expunere maximă la soare. Selectarea configurației și a poziției corecte de montare este esențială pentru a asigura o producție maximă de la orice sistem solar. Dacă panourile sunt orientate greșit sau se suprapun între ele, sistemul solar o să producă mult mai puțină energie solară chiar și cu cele mai bune panouri fotovoltaice.
sursa: nakedsolar
Sistemele solare de montare se împart în 3 categorii:
- Sisteme de montare la sol: Sistemele tradiționale de montare la sol ancorează panouri suprapuse pe sol, adesea de două până la patru panouri. În general, două șine susțin fiecare panou, care poate fi orientat în poziție verticală sau orizontală. Aceste sisteme sunt ancorate la sol cu tije de oțel, șuruburi sau balasturi, cum ar fi blocuri de beton.
- Sisteme de urmărire: Sistemele de urmărire motorizate urmăresc soarele pe tot parcursul zilei, maximizând expunerea la lumina solară. Sistemele de urmărire sunt clasificate ca fiind cu o singură axă sau cu două axe. Sistemele cu o singură axă urmăresc soarele de la est la vest, în linie dreaptă. Sistemele cu axă dublă urmăresc soarele într-un model circular pentru o mai bună expunere la lumina soarelui.
- Sisteme de montare pe acoperiș: Cele mai comune sisteme de montare pe acoperiș utilizează șine ancorate în siguranță pe acoperiș. Alte sisteme de montare pe acoperiș atașează panourile direct la șuruburi sau la bolțuri ancorate în acoperiș, eliminând utilizarea șinelor și oferind o estetică mai elegantă și o sarcină mai ușoară. Sistemele cu balast și cele nepenetrante sunt utilizate de obicei pe acoperișuri plate sau pe acoperișuri care nu pot susține feroneria de montare.
Concluzie
În cele din urmă, decizia de a obține panouri fotovoltaice este una extrem de individuală. Pentru unii proprietari de locuințe, trecerea la energia solară are foarte mult sens. Pentru alții, se poate dovedi nefolositor.
În timp ce vă gândiți la ce este mai bine pentru dumneavoastră, asigurați-vă că țineți cont de casa dumneavoastră: Suprafața disponibilă pe acoperișul dvs., tipul de vreme pe care o aveți și nivelul de lumină solară la care sunteți expus.
Gândiți-vă și la panourile în sine: Ce factori de performanță ar trebui să luați în considerare? Ce tip de panouri este cel mai bun? Și ce marcă se aliniază cel mai bine cu nevoile și bugetul dumneavoastră?
Punând în balanță toți acești factori, puteți lua o decizie bine informată cu privire la cele mai bune panouri fotovoltaice pentru gospodăria sau firma dvs.
sursa: architecturaldigest
Întrebări frecvente despre panouri fotovoltaice
Da, panourile fotovoltaice continuă să funcționeze chiar și în zilele înnorate. Panourile fotovoltaice lucrează pentru a colecta continuu lumina soarelui în fiecare zi, deși funcționează cel mai bine atunci când primesc lumina directă a soarelui. De asemenea, puteți adăuga o baterie solară la sistemul dvs. de acasă. Aceste dispozitive de stocare a energiei solare colectează excesul de energie pe care sistemul dvs. îl generează și îl stochează pentru utilizare ulterioară. Stocarea bateriei solare este utilă în timpul întreruperilor de curent sau a căderilor de tensiune.
Cel mai eficient panou fotovoltaic pentru case este un panou monocristalin (mono). Aceste panouri, realizate din cristal de siliciu, au cea mai mare eficiență, care se încadrează între 15% și 22%. Datorită progreselor tehnologice din industria solară, panourile mono pot genera mai multă energie folosind panouri mai mici, cu semicelule. Deși costă mai mult decât alte tipuri, cum ar fi panourile policristaline sau cu peliculă subțire, panourile mono merită costurile mai mari.
Durata de viață utilă tipică a panourilor fotovoltaice este de 25 până la 30 de ani. Cu toate acestea, panourile mai vechi de atât pot genera în continuare energie la o rată redusă timp de mai mulți ani.