Sips.ro

Ghid pentru alegerea unei drujbe

cum alegi o drujba buna
Share pe:


Drujbele moderne sunt adaptate pentru a se potrivi condițiilor de lucru și utilizatorilor specifici. Înainte de a cumpăra o drujbă bună, ar trebui să vă puneți câteva întrebări de verificare cu privire la modul de utilizare a acesteia. Răspunsurile vă vor ajuta să selectați tipul și dimensiunea corespunzătoare a motoferăstrăului.

Dacă sunteți în căutarea unei drujbe, este esențial să luați în considerare siguranța, bugetul și experiența utilizatorului pentru a vă asigura că alegeți drujba perfectă pentru dumneavoastră.

Cum să alegi drujba potrivită nevoilor tale?

Diferența dintre o drujbă ieftină și una scumpă pentru nevoile tale specifice poate fi semnificativă. Știm care sunt factorii care contează atunci când decizi care văzut este potrivirea ta perfectă.

cum alegi drujba potrivita
Cum alegi drujba potrivită

Prin urmare, vreau să vă puneți trei întrebări simple pentru a vă ajuta să vă restrângeți alegerea:

Cât de mult vreți să cheltuiți cu adevărat pe o drujbă?

Drujbele variază de la câteva sute de lei la câteva mii de lei. Care este bugetul tău realist pentru o drujbă nouă?

Pentru ce tipuri de proiecte veți folosi drujba?

Gândiți-vă serios la acest lucru. Vreți să tăiați copaci, să despicați lemne de foc sau să tăiați crengi? Scopul pentru care vă doriți o drujbă este foarte specific sau doriți să aveți posibilitatea de a face orice cu ea?

Există caracteristici pe care trebuie să le aveți la o drujbă?

Drujbele sunt de toate tipurile și includ o varietate de caracteristici. Există ceva anume pe care trebuie să îl aibă? Exemplele includ alimentarea cu benzină, electrică sau cu baterii; o frână de lanț manuală pentru siguranță; un design ușor sub 100 de lei, un dispozitiv automat de ungere a lanțului, etc.

Cantitatea de produse din care să alegeți a urmat aceeași tendință și de a decide ce drujbă să cumpere poate fi un pic de o provocare. Prin urmare, am alcătuit o listă care clarifică o parte din confuzie:

Caracteristici importante ale unei drujbe

Atunci când alegeți o drujbă, este important să țineți cont de următoarele caracteristici:

Puterea motorului

Puterea motorului este unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți o drujbă. Cu cât motorul este mai puternic, cu atât drujba va fi capabilă să taie mai ușor lemne mai groase. De asemenea, un motor mai puternic va fi mai capabil să mențină viteza de tăiere constant, chiar și atunci când întâlnește ramuri mai groase.

Greutatea

Greutatea drujbei poate fi un factor important atunci când alegeți un utilaj. Dacă planuiți să utilizați drujba pentru perioade lungi de timp, este important să optați pentru un model cât mai ușor, astfel încât să evitați oboseala și durerea în brațe și umeri.

Mânerul și ergonomia

Mânerul și ergonomia drujbei sunt importante pentru confortul și controlul în timpul utilizării. Asigurați-vă că mânerul este reglabil și poate fi ajustat pentru a se potrivi dimensiunilor și preferințelor dumneavoastră. De asemenea, verificați dacă drujba are un mâner antialunecare pentru a vă asigura că puteți controla cu ușurință utilajul.

Lungimea lanțului

Lungimea lanțului este un alt factor important de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți o drujbă. Este important să alegeți o drujbă cu o lungime a lanțului potrivită nevoilor dumneavoastră, astfel încât să puteți taia lemne de dimensiuni diferite.

Caracteristici suplimentare

Unelte suplimentare, cum ar fi sistemul de lubricare automată și protecția împotriva supraîncărcării, pot fi de asemenea importante atunci când alegeți o drujbă. Acestea pot face utilizarea drujbei mai ușoară și mai sigură.

Tipuri de drujbe și pe care să-l alegi

Drujbe pe benzină

Motoferăstraiele pe benzină sunt cele mai puternice și sunt folosite atât de profesioniști, cât și de proprietarii de case. Acest tip de ferăstrău cu lanț ar putea fi cel mai familiar pentru persoanele noi în domeniul peisagisticii. Acestea funcționează cu un motor în doi timpi pe benzină care trebuie lubrifiat, la fel ca cel al unei mașini. Pornirea lor necesită amorsarea rezervorului de benzină și tragerea unui cablu de pornire.

Motoferăstraiele pe benzină sunt de departe cea mai puternică opțiune pe care majoritatea oamenilor o vor folosi vreodată, fiind capabile să taie lemn de aproape orice dimensiune. Există însă și dezavantaje: aceste drujbe sunt voluminoase, mirositoare și zgomotoase. Protecția urechilor și forța părții superioare a corpului sunt condiții prealabile pentru a folosi unul în siguranță.

Drujbe cu fir

Drujbele electrice cu cablu funcționează, de asemenea, pe bază de electricitate, dar, deoarece sunt conectate la o sursă de curent, pot funcționa la un amperaj mai mare. Acest lucru le oferă o putere de tăiere mult mai mare, cu dezavantajul major că nu vă puteți îndepărta foarte mult de priză.

Aceste ferăstraie electrice sunt cele mai bune pentru lucrările din apropierea casei. Pe o proprietate de un acru, puteți probabil să treceți un prelungitor oriunde aveți nevoie. Pentru a lucra mai departe, va trebui să cărați cu dumneavoastră un generator sau o baterie reîncărcabilă. În acel moment, ați putea la fel de bine să mergeți fără fir.

Drujbe cu acumulatori

Cel mai ușor tip de ferăstrău electric funcționează cu o sursă de energie reîncărcabilă – de obicei o baterie litiu-ion. Dacă nu ați mai folosit un ferăstrău cu lanț cu acumulator de mult timp, nu uitați să puneți bateria în încărcător cu câteva ore înainte de a începe să tăiați.

Durata de viață a bateriei unui motoferăstrău reîncărcabil variază de la o marcă la alta. Depinde, de asemenea, de cât de mult o folosiți la un moment dat, dar, în general, nu veți putea petrece mai mult de o zi pe teren înainte de a trebui să vă îndreptați spre casă pentru a o reîncărca. Drujbele cu acumulator tind să aibă mai puțină putere, ceea ce le face cele mai bune pentru lucrări de curățare a tufișurilor în locuri unde un prelungitor nu ajunge.

Recomandări drujbe bune

Ce caracteristici am nevoie?

Drujbă cu fir sau fără fir:

Dacă doriți să alegeți putere și performanță cu un buget redus, motoferăstraiele cu cablu sunt o opțiune bună. Datorită sursei de alimentare cu fir, prețurile lor sunt extrem de mici și, de asemenea, vă oferă o putere eficientă.

Cu toate acestea, mulți utilizatori care au nevoie de motoferăstraie pentru aplicații în aer liber nu le preferă. În principal pentru că nu pot găsi o sursă de energie electrică în apropierea locului în care trebuie să folosească motoferăstrăul.

Așadar, aceștia pot opta fie pentru motoferăstraie pe benzină, fie pentru motoferăstraie pe baterii. Ambele drujbe sunt fără fir, dar drujbele cu baterii sunt mai eficiente, deoarece sunt mai ușor de controlat, cu o greutate mai mică și cu mai puține vibrații.

Dar, dacă aveți nevoie de drujbe pentru sarcini profesionale, unde nu se poate face niciun compromis în ceea ce privește puterea, atunci trebuie să alegeți o drujbă pe benzină. Acestea sunt cele mai puternice și există o mulțime de opțiuni bune sub o gamă bună de buget.

Lungimea lamei:

La o drujbă cu lanț ieftină, dimensiunea lamei ar fi deosebit de limitată. Nu vă puteți aștepta să cumpărați o lamă cu dimensiunea de 60 sau 50 de centimetri pentru a doborî cei mai mari copaci pentru a intra într-un buget redus.

Prin urmare, va trebui să vă mulțumiți cu ceea ce primiți. Dacă aveți un buget redus, cel mai bine este să țineți cont de sarcina pentru care veți achiziționa drujba.

Cu toate acestea, dacă achiziționați drujba doar pentru lucrări în curtea din spate, cum ar fi tăierea crengilor, tăierea ramurilor și tăierea lemnelor de foc, atunci o dimensiune a barei de 30-35 cm este mai mult decât suficientă.

Dacă intenționați să întrețineți o proprietate și să tăiați copaci de dimensiuni mici și medii, atunci o dimensiune a barei de 35 până la 40 cm ar trebui să fie suficientă. Puteți găsi cu ușurință aceste dimensiuni de lamă într-o gamă bună de buget.

Designul și mânerele drujbei:

Nu se poate face niciun compromis în ceea ce privește confortul și ergonomia drujbei. Dacă motoferăstrăul pe care îl verificați nu este confortabil de ținut în mână sau de mișcat în funcție de fizicul dumneavoastră, atunci nu ar trebui să îl cumpărați, aceasta este recomandarea noastră.

Trebuie să vă asigurați că drujba pe care o achiziționați este confortabilă de utilizat. Mânerele au o prindere fermă și sunt cauciucate sau au semne antiderapante pe ele.

În plus, este important și designul motoferăstrăului. Drujba trebuie să fie confortabilă de deplasat, să aibă un design ușor și trebuie să aibă mânere ergonomice în față și în spate.

Măsuri de protecție:

Deși este foarte recomandat să purtați echipament de siguranță atunci când folosiți un ferăstrău cu lanț pentru a vă proteja, acest lucru nu înseamnă că puteți trece cu vederea caracteristicile de siguranță ale unui ferăstrău cu lanț.

Ferăstrăul cu lanț trebuie să aibă vârfuri pe lanț pentru a asigura o aderență a lanțului de tăiere pe lemn. Această caracteristică va îmbunătăți funcția de recul scăzut care va menține fermă drujba.

Protecția împotriva așchiilor este, de asemenea, o opțiune obligatorie. Acesta vă va proteja mâna de așchiile accidentale care zboară înapoi. De asemenea, frâna de lanț trebuie luată în considerare. O frână de lanț eficientă poate fi o chestiune de viață și de moarte pentru un utilizator de motoferăstrău.

Multe motoferăstraie oferă, de asemenea, caracteristici de siguranță unice și eficiente, care sunt exclusive pentru producător. Cum ar fi un întrerupător de siguranță, sau o fișă de siguranță a accelerației care poate preveni o pornire accidentală, etc. Așadar, dacă bugetul dvs. vă permite, puteți lua în considerare și aceste opțiuni.

Sfaturi pentru întreținerea și utilizarea corectă a drujbei

Sfaturi intretinere drujba
Sfaturi întretinere drujbe

O drujbă de buget sau o drujbă rusească poate funcționa la nesfârșit dacă o întrețineți bine. Iar acest lucru nu este bun doar pentru motofierăstrău, ci și pentru portofelul dumneavoastră.

Procesul de tăiere a lemnului și de funcționare a componentelor motorului la viteze mari poate fi solicitant pentru drujba dumneavoastră. Așadar, dacă vreți ca noua dvs. unealtă să dureze, iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține ferăstrăul cu lanț în stare excelentă:

Ascuțiți lanțul

Tăierea cu un lanț neascuțit provoacă o uzură excesivă a motorului sau a motorului ferăstrăului dvs. cu lanț și face ca acesta să consume mai mult combustibil, electricitate sau baterie. Toate acestea cresc costul pe termen lung al deținerii mașinii.

Dacă achiziționați un motoferăstrău de buget pe termen lung, este o idee bună să investiți într-un kit de ascuțire a drujbei. Aceasta vine cu tot ce aveți nevoie pentru a vă menține lanțul ascuțit.

Dar cât de des ar trebui să ascuțiți lanțul?

Regula generală de bază este că, dacă trebuie să aplici presiune atunci când tai cu ferăstrăul, este timpul pentru o ascuțire rapidă.

Curățați bara și lanțul

O bară de ghidare sau un lanț murdar cauzează, de asemenea, o uzură excesivă a ferăstrăului dvs. cu lanț.

O rutină bună pe care trebuie să o adoptați este să curățați orice murdărie sau resturi care se află pe bara de ghidare sau pe dinții lanțului după fiecare utilizare. Asigură-te doar că alimentarea este oprită pentru a nu te tăia accidental.

Asigurați-vă că lanțul este tensionat corespunzător

Un lanț prea strâns poate cauza stres asupra motorului sau a motorului. De asemenea, poate face ca motoferăstrăul să se blocheze.

Dacă lanțul este prea slăbit, acesta poate cădea în timpul tăierii și poate provoca răni grave.

Prin urmare, ar trebui să verificați tensiunea lanțului înainte de fiecare utilizare și periodic dacă tăiați pentru o perioadă lungă de timp.

O bună regulă de bază în acest caz este să aveți un joc de aproximativ 1/8 de inci în lanț atunci când trageți de el. De asemenea, ar trebui să se fixeze la loc atunci când îi dați drumul.

Unele drujbe ieftine includ un sistem de tensionare automată care elimină toate presupunerile din acest proces.

Păstrați nivelul de ulei la maxim

Dacă bara de ghidare este considerată inima motoferăstrăului dumneavoastră, atunci uleiul este sângele care o menține în stare bună de funcționare.

Fără o lubrifiere adecvată, bara de ghidare și lanțul se pot deteriora și vor trebui apoi înlocuite.

Așadar, asigurați-vă că nivelul uleiului de bară este întotdeauna completat înainte de fiecare utilizare, astfel încât să nu vă confruntați cu probleme costisitoare de reparații.

Acoperiți lama

Umiditatea și praful sunt cel mai mare dușman al unei drujbe, deoarece pot duce la coroziune.

Acoperirea lamei cu o teacă vă poate ajuta să vă protejați ferăstrăul cu lanț împotriva elementelor incontrolabile. Și sunt și destul de ieftine.

Dacă depozitați motoferăstrăul pentru o perioadă lungă de timp, puteți lua în considerare posibilitatea de a scoate lanțul și de a-l pulveriza cu un strat de protecție pentru a-l păstra în stare impecabilă.

Curățați filtrul de aer (doar benzină)

Motoferăstraiele pe benzină folosesc aer amestecat cu combustibil pentru a alimenta motorul.

Prin urmare, este necesar un filtru de aer pentru a proteja componentele interne de murdărie, praf și alte resturi.

Obișnuiți să curățați filtrul de aer după fiecare utilizare și, atunci când acesta devine vizibil murdar, înlocuiți-l.

Curățați rezervorul de combustibil (doar benzină)

În timp, combustibilul amestecat care a stat în repaus poate începe să se îngroașe și poate degrada performanța motorului.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a preveni acest lucru este să goliți tot combustibilul din motoferăstrău după fiecare utilizare.

Dacă nu puteți face acest lucru, atunci rezervați-vă ceva timp înainte de următoarea lucrare de tăiere pentru a goli rezervorul de combustibil și a-l umple cu benzină proaspătă.

Întrebări frecvente despre drujbe

Cum se face rodajul drujbei (doar pe benzină)?

Rodajul drujbei se face după consumarea a 3-4 bidoane pline din amestec (ulei-benzină), lăsând motorul la relanti și turație la fiecare câteva minute. Este recomandat să rulați sub sarcini ușoare, tăind lemne subțiri fără a forța motorul în vreun fel. De asemenea rodajul diferă de la marcă la marcă. Întotdeauna citiți manualul de instrucțiuni a drujbei înainte de prima folosire.

Ce dimensiune de copac pot tăia cu o drujbă de 40 cm?

În mod ideal, puteți tăia orice copac care are un diametru de până la 35 cm cu o drujbă de 40 cm. Cu toate acestea, dacă tăiați un buștean, atunci puteți tăia chiar și un buștean de 50 de centimetri cu o drujbă de 40 cm, deoarece veți avea opțiunea de a-l întoarce.

Ce caracteristici ai nevoie cu adevărat la o drujbă?

Cât de importantă este ergonomia ferăstrăului cu lanț? Ar trebui să aibă vibrații reduse, să fie bine echilibrată? Ar trebui ca motoferăstrăul să fie echipat cu frâne? Cât de importante sunt caracteristicile de service și întreținere? Am nevoie de un filtru de aer și de o bujie ușor de accesat? Ar trebui să fie ușor de întins și de înlocuit lanțul? Ar trebui ca motoferăstrăul să fie adaptat la utilizarea pe timp de iarnă, cu încălzire în mânere?Share pe:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile