Sips.ro

Ce laptop gaming să alegi? Recomandări laptop

cum alegi un laptop gaming
Înainte de a face o achiziție verifică oferta magazinelor

 

Alegerea unui laptop de gaming depinde de nevoile tale specifice și de ceea ce aștepți să obții din acesta. În general, există câteva aspecte importante pe care trebuie să le ia în considerare atunci când alegi un laptop de gaming.

Cum alegi un laptop de gaming

Iată la ce trebuie să te uiți când alegi laptopul de gaming:

  • Procesorul CPU: Un procesor puternic poate face diferența între o performanță bună și o performanță slabă în jocuri. De exemplu, un laptop cu un procesor Intel Core i7 de a șaptea generație sau un procesor AMD Ryzen 7 va fi capabil să ruleze jocuri moderne fără probleme, în timp ce un procesor mai slab, cum ar fi un Intel Core i5 sau un AMD Ryzen 5, poate avea dificultăți în a face față cerințelor unor jocuri moderne.
  • Placa video GPU: Placa video este esențială pentru a obține o calitate bună a imaginii în jocuri și pentru a putea juca jocuri care necesită grafică puternică. De exemplu, un laptop cu o placă video dedicată NVIDIA GeForce RTX 3070 sau AMD Radeon RX 6800 va oferi o grafică excelentă în jocuri, în timp ce un laptop cu o placă video integrată, cum ar fi Intel UHD Graphics sau AMD Radeon Vega, poate fi limitat în jocuri care necesită grafică puternică.
  • Memorie RAM și capacitate de stocare SSD sau HDD: Cu cât laptop-ul are mai multă memorie RAM și capacitate de stocare, cu atât va fi mai capabil să ruleze mai multe programe simultan și să stocheze mai multe jocuri. De exemplu, un laptop cu 16 GB de memorie RAM și o capacitate de stocare de 1 TB va putea rulea mai multe programe simultan și va avea suficient spațiu de stocare pentru jocuri, în timp ce un laptop cu 8 GB de memorie RAM și o capacitate de stocare de 256 GB poate fi limitat în ceea ce privește performanța și capacitatea de stocare.
  • Durata de viață a bateriei: Durata de viață a bateriei este importantă atunci când utilizați un laptop pentru gaming în mișcare, deoarece vă permite să jucați pentru o perioadă mai lungă de timp fără a fi nevoie să vă conectați la o sursă de alimentare. Dacă aveți nevoie de un laptop care să aibă o durată de viață a bateriei mai lungă, ar trebui să căutați unul cu o baterie de înaltă capacitate sau să optați pentru unul care are o eficiență energetică mai bună.
  • Dimensiunea și greutatea: Dimensiunea și greutatea sunt, de asemenea, aspecte importante de luat în considerare atunci când intenționați să utilizați laptop-ul oriunde. Un laptop mai mic și mai ușor va fi mai ușor de transportat și va ocupa mai puțin spațiu în geantă sau în bagajul de mână, ceea ce poate fi convenabil dacă intenționați să călătoriți cu el. De asemenea, un laptop mai mic și mai ușor poate fi mai ușor de utilizat în diferite poziții, cum ar fi pe genunchi sau pe o masă mică. Totuși, trebuie să țineți cont că laptop-urile mai mici și mai ușoare pot avea componente mai puțin puternice decât modelele mai mari și mai grele, ceea ce poate avea un impact asupra performanței în jocuri.

Este important să faci cercetări și să compari diferite modele pentru a găsi cel care se potrivește cel mai bine nevoilor tale de gaming. Sfaturile de mai sus ar trebui să te ajute să faci o alegere informată atunci când achiziționezi un laptop de gaming.

Recomandări laptop de gaming bun

Cum alegi un laptop gaming după caracteristici

Specificațiile unui laptop de gaming variază în funcție de nevoile și dorințele fiecărui utilizator. Cu toate acestea, există câteva specificații esențiale pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când alegi un laptop de gaming:

cum-alegi-un-laptop-gaming-caracteristici-1024x613
Cum alegi un laptop de gaming după caracteristici

Procesorul (CPU)

Procesorul este unul dintre cele mai importante componente ale unui laptop de gaming, deoarece acesta determină în mare măsură performanța acestuia. Așadar, este important să alegi un procesor puternic pentru a obține cea mai bună performanță în jocuri.

În general, procesoarele Intel Core i7 sau AMD Ryzen sunt considerate a fi una dintre cele mai bune opțiuni pentru gaming. Acestea sunt procesoare de nivel înalt, cu patru sau mai multe nuclee, care sunt capabile să ruleze jocuri moderne fără probleme. De asemenea, ar trebui să acordați atenție frecvenței procesorului, care poate afecta performanța în jocuri. Procesoarele cu o frecvență mai mare de obicei oferă o performanță mai bună în jocuri.

Dacă căutați cel mai bun procesor pentru gaming, o alegere bună ar putea fi Intel Core i7-10700K sau AMD Ryzen 7 5800X. Acestea sunt procesoare de top cu patru sau mai multe nuclee și frecvențe ridicate, care oferă o performanță mare în jocuri. Alte variante mai ieftine ar putea fi un procesor Intel Core i5-10400 sau AMD Ryzen 5 5600X, care oferă o performanță bună în jocuri, dar la un preț mai accesibil.

Placa video (GPU)

Placa video este o altă componentă importantă a unui laptop de gaming, deoarece acesta determină în mare măsură calitatea imaginii în jocuri și capacitatea laptop-ului de a rula jocuri care necesită grafică puternică.

În general, plăcile video dedicate, cum ar fi NVIDIA GeForce sau AMD Radeon, sunt considerate a fi cele mai bune opțiuni pentru gaming. Acestea sunt plăci video dedicate, care nu sunt parte a procesorului și care sunt capabile să ofere o calitate mai bună a imaginii în jocuri și o performanță mai bună decât plăcile video integrate. Există o gamă largă de plăci video disponibile, cu diferite niveluri de performanță și prețuri, așa că ar trebui să alegeți una care se potrivește nevoilor și bugetului dvs.

De exemplu, dacă căutați o placă video puternică pentru gaming, ar putea fi o alegere bună NVIDIA GeForce RTX 3070 sau AMD Radeon RX 6800 XT. Acestea sunt plăci video de top care oferă o performanță excepțională în jocuri, dar pot fi mai scumpe decât alte opțiuni. Dacă aveți un buget mai restrâns, ar putea fi o alegere bună NVIDIA GeForce GTX 1650 sau AMD Radeon RX 560, care oferă o performanță bună în jocuri la setări high-medium.

Memoria RAM

Memoria RAM este importantă pentru un laptop de gaming, deoarece acestea ajută sistemul să ruleze mai multe programe simultan și să stocheze mai multe jocuri. Cu cât laptop-ul are mai multă memorie RAM, cu atât va fi mai capabil să ruleze mai multe programe simultan și să stocheze mai multe jocuri.

Pentru gaming, se recomandă a avea cel puțin 8 GB de RAM, dar 16 GB sau mai mult ar fi ideal. De exemplu, dacă jucați jocuri care necesită grafică puternică sau dacă intenționați să ruleze mai multe programe simultan, ar putea fi necesar să aveți mai multă memorie RAM. De asemenea, ar trebui să verificați nevoile specifice ale jocurilor pe care le jucați sau doriți să le jucați pentru a vă asigura că aveți suficientă memorie RAM pentru a le rula fără probleme.

De exemplu, dacă căutați un laptop de gaming cu multă memorie, ar putea fi o alegere bună un laptop cu 16 GB sau mai mult de RAM. Acest lucru vă va asigura că aveți suficientă memorie pentru a rula jocuri moderne și pentru a face față mai multor programe simultan.

Multe laptopuri de gaming, deși nu toate, vă permit să vă actualizați memoria RAM și spațiul de stocare.

Capacitate de stocare

Capacitatea de stocare este importantă pentru un laptop de gaming, deoarece aveți nevoie de suficient spațiu pentru a stoca toate jocurile dvs. preferate. Așadar, ar trebui să alegeți o capacitate de stocare suficientă pentru nevoile dvs. de gaming.

În general, ar trebui să aveți suficient spațiu de stocare pentru a stoca toate jocurile dvs. și alte programe pe care le utilizați. Un hard disk mare sau un SSD rapid ar putea fi o alegere bună pentru stocarea jocurilor.

De exemplu, dacă aveți un laptop de gaming cu un hard disk de 1 TB sau mai mult, ar trebui să aveți suficient spațiu pentru a stoca toate jocurile dvs. și alte programe. Dacă preferați un SSD, ar trebui să aveți suficient spațiu pentru a stoca toate jocurile dvs. și alte programe importante, dar s-ar putea să aveți nevoie de un SSD mai mare dacă intenționați să stocați mai multe programe sau jocuri mari.

Ecran

Ecranul este un aspect important de luat în considerare atunci când alegi laptopul de gaming, deoarece acesta va afecta în mare măsură calitatea imaginii în jocuri și experiența generală de gaming. Așadar, ar trebui să acordați atenție mai multor factori atunci când alegeți ecranul pentru laptop-ul dvs. de gaming.

În general, ar trebui să căutați un ecran de înaltă rezoluție, cum ar fi Full HD sau 4K, pentru a obține o calitate a imaginii cât mai bună în jocuri. De asemenea, ar trebui să acordați atenție refresh rate-ului ecranului, care poate afecta fluiditatea experienței de gaming. Un refresh rate mai mare poate oferi o experiență mai fluidă în jocuri, în special în jocuri care implică acțiune rapidă.

În plus, ar trebui să verificați tipul de ecran și aspectul acestuia. Un ecran cu un raport de aspect mai mare, cum ar fi 16:9 sau 21:9, poate oferi o experiență mai imersivă în jocuri, dar ar putea fi mai greu de așezat pe birou sau de transportat în mișcare.

Dacă căutați un ecran bun pentru gaming, ar putea fi o alegere bună un laptop cu un ecran Full HD sau 4K cu un refresh rate mare și un raport de aspect bun. De exemplu, un ecran cu un refresh rate de 144 Hz sau mai mare și un raport de aspect de 16:9 sau 21:9 ar putea oferi o experiență de gaming excepțională.

Design

Laptopurile mai ușoare pot călători mai bine, dar un hardware mai puternic ar putea fi o prioritate mai mare atunci când jucați jocuri solicitante acasă.

Baterie

În general, bateriile cu o durată de viață mai mare vor dura mai mult fără a fi nevoie să le încărcați, ceea ce poate fi util în cazul în care intenționați să luați laptop-ul cu dvs. oriunde sau dacă intenționați să jucați jocuri pentru perioade lungi de timp. De asemenea, ar trebui să verificați dacă laptop-ul are opțiuni de îmbunătățire a duratei de viață a bateriei, cum ar fi moduri de economisire a energiei sau opțiuni de încărcare rapida.

Cu toate acestea, este important de reținut că, de obicei, laptop-urile de gaming au o durată de viață a bateriei mai scurtă decât laptop-urile care nu sunt proiectate pentru gaming, deoarece componentele puternice de gaming consumă mai multă energie și necesită o baterie mai mare pentru a le alimenta. Așadar, ar trebui să luați în considerare dacă durata de viață a bateriei este un factor important pentru dvs. în alegerea unui laptop de gaming.

Tastatură

Pe cele mai multe laptop-uri de gaming se găsesc tastaturi normale sau mecanice.

Tastaturile normale sunt tastaturi obișnuite care funcționează prin intermediul unei membrane sub taste. Acestea sunt ușor de găsit pe majoritatea laptop-urilor și sunt adesea mai accesibile decât tastaturile mecanice. Cu toate acestea, tastaturile normale pot oferi o apăsare mai puțin precisă și un feedback mai puțin bun decât tastaturile mecanice.

Tastaturile mecanice sunt tastaturi care funcționează prin intermediul unei mecanisme de comutare sub fiecare tastă. Acestea sunt adesea considerate a fi una dintre cele mai bune opțiuni pentru gaming, deoarece oferă o apăsare mai precisă și un feedback mai bun decât tastaturile normale. Cu toate acestea, tastaturile mecanice sunt adesea mai scumpe decât tastaturile normale și pot fi mai zgomotoase.

De exemplu, un laptop de gaming poate avea o tastatură normală sau o tastatură mecanică, în funcție de preferințele și nevoile dvs. de gaming. Tastatura normală poate fi o opțiune bună dacă căutați un laptop accesibil cu o tastatură bună pentru gaming, în timp ce tastatura mecanică poate fi o opțiune mai scumpă și mai bună dacă vreți să aveți cea mai mare precizie la apăsarea tastelor.

Porturi

Porturile sunt importante atunci când alegeți laptopul de gaming, deoarece acestea vă permit să conectați diferite dispozitive și accesorii la laptop. Așadar, ar trebui să acordați atenție mai multor tipuri de porturi atunci când alegeți un laptop de gaming.

În general, ar trebui să căutați un laptop de gaming care are porturi USB pentru a putea conecta dispozitive precum mouse-uri, tastaturi și alte accesorii. De asemenea, ar trebui să căutați un laptop care are porturi HDMI pentru a putea conecta laptop-ul la un monitor sau televizor pentru experiențe de gaming mai mari. Alte tipuri de porturi care ar putea fi utile pentru gaming sunt porturile Ethernet pentru conectarea la o rețea de internet fixă, porturi audio pentru conectarea căștilor și porturile de încărcare pentru încărcarea laptop-ului.

De exemplu, dacă căutați un laptop de gaming cu porturi bune, ar putea fi o alegere bună un laptop care are cel puțin două porturi USB, un port HDMI, un port Ethernet și un port audio. Acest lucru vă va permite să conectați diferite dispozitive și accesorii la laptop pentru o experiență de gaming mai bună.

Dimensiune și greutate

Greutatea și dimensiunea sunt aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un laptop gaming, în special dacă intenționați să luați laptop-ul cu dvs. oriunde sau dacă aveți limitări de spațiu pe birou.

În general, laptop-urile de gaming pot fi mai grele și mai mari decât laptop-urile care nu sunt proiectate pentru gaming, deoarece componentele puternice de gaming necesită mai mult spațiu și cântăresc mai mult. Cu toate acestea, există încă opțiuni de laptop-uri de gaming care sunt mai ușoare și mai mici, dacă acest lucru este important pentru dvs.

De exemplu, dacă căutați un laptop de gaming ușor și compact, ar putea fi o alegere bună un laptop care cântărește sub 2,5 kg și are o grosime de sub 2 cm. Acest lucru vă va permite să luați laptop-ul cu dvs. în mișcare ușor și să îl așezați comod pe birou, fără a ocupa prea mult spațiu.

Întrebări frecvente despre alegerea unui laptop de gaming

Ar trebui să îmi iau un laptop gaming cu ecran 4k?

Nu. Laptopurile de gaming 4K sunt exagerate; sunt bune pentru editare video dacă aveți de-a face cu conținut 4K, dar nu este alegerea optimă pentru jocuri. Rezoluția standard de 1080p înseamnă că GPU-urile mobile, în general mai lente, sunt aproape garantate cu rate de cadre ridicate, în timp ce companiile introduc încet-încet panouri de 1440p în gamele lor de laptopuri.

Un ecran 1440p oferă compromisul perfect între o rezoluție ridicată și o performanță decentă în jocuri. În același timp, un notebook 4K va suprasolicita GPU-ul și vă va solicita ochii în timp ce vă uitați cu ochii strâmbi la ecranul de 15 inci.

Ce dimensiune a ecranului este cea mai bună pentru un laptop de gaming?

Dimensiunea ecranului va avea, fără îndoială, cel mai imediat impact asupra alegerii construcției tale. Alegerea dimensiunii ecranului dictează practic dimensiunea laptopului tău. Un laptop de 13 inci va fi un ultrabook subțire și ușor, în timp ce un panou de 17 inci aproape garantează chestii de stație de lucru. La 15 inci, aveți în față cea mai obișnuită dimensiune a ecranului de laptop de gaming.

Înainte de a face o achiziție verifică oferta magazinelor

 

Share pe:
Etichete: ,
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile