De ce crește presiunea în centrala termică? 

de ce creste presiunea in centrala termica

Dacă sunteți proprietarul unei centrale termice, ați observat poate că presiunea a crescut în ultima vreme. Aceasta poate fi o problemă, deoarece o presiune prea mare poate duce la daune la nivelul componentelor centralei termice. În acest articol, vom discuta de ce crește presiunea în centrala termică și cum puteți remedia această problemă.

Cauzele creșterii presiunii în centrala termică

  • Probleme cu regulatorul de presiune – Regulatorul de presiune poate avea diferite probleme care pot duce la creșterea presiunii în centrala termică. De exemplu, acesta poate fi blocat sau corodat, ceea ce duce la o presiune prea mare. De asemenea, acesta poate fi setat la un nivel prea ridicat, ceea ce duce la creșterea presiunii.
  • Probleme cu vasul de expansiune – Vasul de expansiune este un element important în sistemul de încălzire, care are rolul de a menține presiunea la un nivel constant. Problemele cu vasul de expansiune pot duce la creșterea presiunii în centrala termică. De exemplu, acesta poate fi corodat sau poate avea o pierdere de aer, ceea ce duce la creșterea presiunii.
  • Aer în sistem – Aerul din sistem poate duce la creșterea presiunii în centrala termică. Acesta apare de obicei atunci când sistemul este reumplut cu apă, sau când există o pierdere de apă în sistem. Aerul se acumulează în zonele ridicate ale sistemului, ceea ce duce la creșterea presiunii.
  • Supape de siguranță defecte – Supapele de siguranță sunt concepute pentru a reduce presiunea din sistem. Dacă acestea nu funcționează corect, presiunea va crește. Supapele pot fi obstruate sau deteriorate, ceea ce duce la creșterea presiunii.

Acestea sunt principalele cauze ale creșterii presiunii în centrala termică, dar există și alte probleme care pot duce la această situație. Este important să apelați la un specialist în centrale termice pentru a identifica problema exactă și pentru a o remedia cât mai repede posibil.

Cum să remediați creșterea presiunii în centrala termică

Există mai multe metode pentru a remedia problema creșterii presiunii în centrala termică, în funcție de cauza exactă a acesteia. Mai jos sunt prezentate câteva metode generale de remediere a acestei probleme:

  1. Verificarea regulatorului de presiune – În cazul în care problema este cauzată de regulatorul de presiune, acesta poate fi înlocuit sau reparat de un specialist în centrale termice. De asemenea, acesta poate fi ajustat la un nivel corespunzător pentru a evita creșterea presiunii.
  2. Verificarea vasului de expansiune – Dacă problema este cauzată de vasul de expansiune, acesta poate fi golit, apoi umplut din nou cu aer și apă la presiunea corectă. În cazul în care vasul este corodat sau are o pierdere de aer, acesta trebuie înlocuit.
  3. Eliminarea aerului din sistem – Dacă problema este cauzată de aerul din sistem, acesta poate fi eliminat prin sângerarea radiatorilor și a altor zone ale sistemului de încălzire. De asemenea, este important să se verifice sursa problemei pentru a preveni apariția aerului din nou în sistem.
  4. Verificarea supapelor de siguranță – Supapele de siguranță pot fi verificate și curățate pentru a asigura că funcționează corect și reduc presiunea din sistem. În cazul în care supapele sunt deteriorate, acestea trebuie înlocuite.
  5. Curățarea sau înlocuirea filtrelor – Filtrele pot fi obstruate, ceea ce poate duce la creșterea presiunii în centrala termică. Curățarea sau înlocuirea acestora poate ajuta la remedierea problemei.

Care este presiunea normală în sistem

Presiunea recomandată pentru centrala termică este de obicei între 1 și 1,5 bar, în funcție de tipul de centrală termică și de sistemul de încălzire. Este important să verificați manualul de utilizare al centralei termice pentru a afla presiunea recomandată exactă pentru modelul dumneavoastră de centrală termică. De asemenea, este important să verificați nivelul de presiune periodic și să acționați imediat în cazul în care aceasta depășește nivelul recomandat. O presiune prea mare poate cauza daune la centrala termică sau la sistemul de încălzire, în timp ce o presiune prea mică poate duce la scăderea performanței centralei termice și la creșterea consumului de energie.

Concluzie

Creșterea presiunii în centrala termică poate fi o problemă, dar există câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a remedia problema. Verificați regulatorul de presiune, vasul de expansiune și supapele de siguranță, eliminați aerul din sistem și, dacă este necesar, solicitați ajutor de la un specialist în centrale termice. În acest fel, veți putea să vă bucurați de o centrală termică funcțională și eficientă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *