Te-ai întrebat vreodată de ce puiul tău are nevoie de aproximativ 9 luni pentru a face cunoștință cu lumea? Ei bine, bebelușul are nevoie de timp pentru a trece prin toate stadiile de dezvoltare. E suficient să te uiți la primele ecografii pentru a-ți da seama cât de mult a crescut micuțul bob de mazăre.
Pentru a te asigura că puiul tău se dezvoltă armonios, ai nevoie de un medic specializat, de un om bine pregătit, gata să-ți fie alături pe tot parcursul celor 3 trimestre de sarcină. Poți afla mai multe despre medicina materno-fetală cu Doctor Adela Șerban. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să pui vizitele la cabinet pe primul loc. Descoperă, din rândurile următoare, ce înseamnă evaluarea creșterii fetale în sarcină și cum se monitorizează.
Ce este medicina materno fetală?
Medicina materno-fetală este o ramură a obstetricii, care se ocupă cu evaluarea stării de sănătate a mamei și a fătului pe tot parcursul sarcinii. Rolul medicilor specializați în medicină materno fetală este de a depista timpuriu eventualele complicații care pot apărea pe parcursul celor 3 trimestre.
Evaluarea creșterii fetale în sarcină
Evaluarea creșterii fetale se referă la procesul prin care medicul urmărește ritmul de dezvoltare al fătului încă de la începutul sarcinii și până în momentul nașterii. De ce este important să ajungi la toate investigațiile obligatorii din sarcină? Iată câteva exemple concrete:
- Evaluarea riscului de restricție de creștere intrauterină: Atunci când fătul nu crește suficient;
- Evaluarea riscului de macrosomie fetală: Atunci când fătul este prea mare pentru vârsta gestațională;
- Preeclampsie: Atunci când tensiunea arterială a mamei este afectată și poate restricționa fluxul de sânge care ajunge la făt;
- Placenta pravia: Atunci când placenta se dezvoltă în partea inferioară a uterului;
- Diabet gestațional: O afecțiune care se declanșează în timpul sarcinii și nu lasă organismul să producă suficientă insulină. De obicei, diabetul gestațional dispare după naștere, dar trebuie ținut sub control pe parcursul celor 9 luni de sarcină.
Cum se monitorizează creșterea fetală?
Creșterea fetală se monitorizează doar în cabinet, alături de medicul în care ai cea mai mare încredere. Trebuie să existe un fel de chimie între viitoarea mămică și specialistul care monitorizează starea de bine a fătului. Un medic dedicat îți va spune încă de la început ce ai de făcut, ce trebuie să conțină o dietă echilibrată, ce analize trebuie să faci și care sunt ecografiile specifice fiecărui trimestru. În cazuri complexe, tot în cabinet, vei afla care sunt principalele simptome fiv nereușit și ce ai de făcut pe mai departe. Cum monitorizăm creșterea fetală? Prin întâlniri regulate cu echipa medicală. Mai concret, ne referim la:
- Ecografie: Cu ajutorul ultrasunetelor, medicul poate măsura dimensiunile fetale, cantitatea de lichid amniotic, fluxul sangvin și bătăile inimii. De obicei, se recomandă o ecografie la fiecare 2 săptămâni, dar această perioadă poate varia semnificativ de la o gravidă la alta;
- Doppler: Este o tehnică specială care măsoară atent fluxul sangvin în vasele de sânge ale mamei și alte micuțului;
- Biometria fetală: Dimensiunile fetale se măsoară în mod repetat, la intervale bine stabilite de timp, pentru a urmări ritmul de creștere;
- Analize de sânge: Pe lângă analizele clasice de sânge, există anumite teste de laborator, precum estriol neconjugat, care poate evalua starea placentei.
Așadar, sănătatea copilului tău depinde într-o mare măsură de tine. Ești însărcinată? Colaborează cu medicul tău și răspunde afirmativ la toate investigațiile recomandate.