Cariile dentare extinse, infecțiile serioase, bolile parodontale și traumatismele pot conduce treptat la pierderea dinților. Nu e deloc plăcut să te uiți în oglindă și să observi cum zâmbetul tău își pierde din strălucire. Partea bună este că, în momentul de față, există soluții adaptate pentru fiecare caz clinic. Aici ne-a adus progresul din domeniul stomatologic, într-o lume în care nu e imposibil să zâmbești din nou cu încredere.
Implantul dentar este apreciat pentru durabilitate, pentru rezistență și pentru capacitatea remarcabilă de a se integra în organism, cu 0 disconfort și reacții adverse. Din păcate, însă, mulți pacienți amâna vizita la stomatologie, fiind complet derutați de perioada de recuperare. Există o credință populară, potrivit căreia recuperarea este anevoioasă și dureroasă. Acesta este motivul care te ține pe loc? Citește în continuare și află mai multe detalii despre o recuperare ușoară.
Simptome după intervenția de implant dentar
Poți afla mai multe despre implantul dentar potrivit cazului tău clinic pe LLLDental.ro. Încă de la prima întâlnire, specialiștii îți vor spune că intervenția se realizează sub anestezie, deci cu 0 disconfort în timpul vizitei la cabinet. Ulterior, vor apărea anumite simptome specifice, absolut normale. Vorbim, în continuare, despre:
- Durere: Durerea ușoară până la moderată este absolut firească. Pentru a controla această senzație, de multe ori apăsătoare, echipa medicală recomandă analgezice și medicamente cu efect antiinflamator înainte de instalarea durerii. Va fi mult mai ușor așa;
- Umflare: Și umflarea zonei este absolut normală și, de regulă, durează maximum 72 de ore. Umflătura se va retrage treptat după acest interval;
- Vânătăi: În unele cazuri apar și mici vânătăi la nivelul feței, dar ar trebui să dispară în maximum 2 săptămâni;
- Sângerare: În primele 48 de ore sunt absolut firește și sângerările.
Indicații după intervenția de implant dentar
Pentru a trece mai ușor prin această perioadă sensibilă, poți ține cont de câteva indicații pentru recuperarea după implantul dentar:
- Administrează medicamentele doar așa cum scrie în prescripția medicală;
- Consumă doar alimente moi și lichide în primele zile. Alimentele solide se introduc treptat în dietă, cu precizarea că se evită condimentele, alimentele dure, cele fierbinți sau reci;
- Ar fi ideal să te abții de la tutun și alcool măcar în primele 72 de ore după intervenție;
- Menține igiena orală, folosind o periuță moale;
- Hidratează-te;
- Odihnește-te suficient;
- Evită clătirea excesivă și periajul agresiv. Riști să iriți zona și să provoci leziuni nedorite.
Recomandări după intervenția de implant dentar
În ceea ce privește medicamentația după implantul dentar, există o sigură regulă: respectă indicațiile primite în cabinet. Tot medicii îți pot oferi sfaturi prețioase cu privire la alimentație și igiena orală.
Alimentația după implantul dentar
Imediat ce ajungi acasă, trebuie să-ți creionezi o listă zilnică de cumpărături. Fiecare masă trebuie să fie bogată în vitamine și nutrienți. Iată câteva sfaturi:
- Consumă doar alimente moi și lichide în primele zile (supe, piureuri de legume, smoothies, piureuri de fructe, cereale moi fierte în lapte sau apă);
- Consumă multe legume și fructe;
- Consumă alimente bogate în calciu;
- Consume proteine moi (pește la cuptor, ouă moi, tofu etc);
- Consumă lactate, dar nu în primele zile.
Igiena orală după implantul dentar
Îngrijirea adecvată a implantului dentar te ține departe de complicații. Cere sfatul medicilor dacă nu știi cum arată o rutină completă de curățare și mergi la stomatologie de 2 ori pe an pentru o igienizare profesională!
Așadar, recuperarea după implantul dentar poate fi depășită fără complicații și dureri majore dacă respecți indicațiile primite în cabinet. Mergi la medic și îndrăznește să zâmbești din nou cu încredere și speranță!