Verificare baterie auto

verificare baterie auto

Cum să verificați acumulatorul mașinii?

Este important să vă testați bateria și sistemul electric în mod regulat, nu doar atunci când începe să dea semne de slăbiciune. Testarea proactivă (sau asigurarea că mecanicul dvs. o face) de două ori pe an va contribui la reducerea șanselor de defecțiune.

Este ușor să folosiți un multimetru pentru a testa o baterie auto. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă asigurați că aveți acces la bornele bateriei (conexiunile metalice din partea de sus sau din față a bateriei).

De obicei, bateriile sunt amplasate în compartimentul motor într-o parte a motorului. Dacă bateria nu este imediat evidentă atunci când deschideți capota, consultați manualul de utilizare. La mașinile moderne, bateria va avea adesea un capac de plastic care se va desprinde, se va balama în sus sau, ocazional, va necesita îndepărtarea cu câteva șuruburi sau capse. De asemenea, este posibil să existe un capac roșu peste borna pozitivă (+) care se va ridica sau se va deschide brusc.

Odată ce bateria este expusă, fiți extrem de atent ca nimic metalic să nu atingă bornele și să provoace un scurtcircuit, așa că nu sprijiniți chei sau alte unelte deasupra bateriei.

Câți volți ar trebui să aibe bateria auto?

O baterie de mașină bună ar trebui să înregistreze aproximativ 12,6 volți. Este important să testați bateria după ce a stat în repaus timp de cel puțin o oră, pentru a obține ceea ce se numește „tensiune de repaus”. Dacă ați fost recent la plimbare cu mașina (și atâta timp cât sistemul de încărcare funcționează corect), este posibil ca bateria să dea o valoare mai mare decât tensiunea de repaus, ceea ce ar putea fi înșelător.

Mai bine, lăsați mașina peste noapte și testați bateria dimineața pentru a obține o măsurătoare foarte precisă a stării de încărcare.

Tensiune baterie auto

Verificare baterie auto cu multimetrul

Notă: Asigurați-vă că multimetrul este pus pe tensiune continuă și este selectat de obicei valoarea 20V (0-20V interval de măsurare)!

Atingeți sonda roșie la terminalul pozitiv (de obicei roșu), iar sonda neagră la terminalul negativ (negru). Terminalele vor fi marcate + și -. Dacă obțineți o citire cu un minus în fața ei (-12,6 în loc de 12,6), înseamnă că sondele sunt inversate!

În mod ideal, tensiunea de repaus nu ar trebui să fie mai mică de 12,6V. O baterie care indică 12,2V este de fapt încărcată doar în proporție de 50% și este clasificată ca fiind descărcată sub 12V.

Dacă multimetrul indică mai puțin de 12,6 volți, deconectați bateria și încărcați-o complet cu ajutorul unui încărcător de baterii. Apoi lăsați-o să se odihnească peste noapte. Dacă păstrează încărcătura atunci când nu este conectată la mașină – ceva consumă bateria mult mai repede decât memoria computerului și ceasul digital.

Recomandări testere baterie

Cum verifici o BATERIE care se DESCARCA REPEDE (DIY)

Verificare baterie auto cu un tester dedicat

Asigurați-vă că mașina este oprită și cheia este scoasă din contact, apoi conectarea testerului la bornele bateriei (pozitiv și negativ) și verificarea afișajului testerului pentru a vedea tensiunea bateriei. O baterie încărcată complet ar trebui să afișeze o tensiune de aproximativ 12,6-12,8 V.

De asemenea, puteți verifica capacitatea bateriei prin efectuarea unui test de descărcare, care implică conectarea unui consumator (de exemplu, un far) la tester și măsurarea timpului până când tensiunea bateriei scade sub un anumit nivel (de exemplu, 10,5 V). Cu cât este mai mare capacitatea bateriei, cu atât va dura mai mult pentru a ajunge la acest nivel de tensiune. Dacă testul arată o tensiune scăzută sau o capacitate scăzută, aceasta poate indica faptul că bateria auto este uzată și trebuie înlocuită.

Tutorial tester acumulator auto

Verificarea alternatorului auto

Un alternator produce energie electrică și încarcă bateria. Nu numai atât, dar, în timp ce conduceți, acesta preia și furnizează energie electrică sistemelor electrice ale mașinii.

Așadar, cu motorul în funcțiune (și având grijă la piesele în mișcare), efectuați același test al bateriei ca mai sus cu multimetrul. Un sistem de încărcare normal ar trebui să dea o citire între 13,8V și 14,4V la o viteză normală la relanti.

Dacă vă aflați în afara acestui interval, înseamnă că mașina dvs. este fie subîncărcată, fie supraîncărcată – ambele situații vor scurta durata de viață a bateriei și vor necesita investigații suplimentare.

Cum extindeți durata de viață a bateriilor auto?

Testați-vă bateria mașinii în mod regulat

Testarea proactivă a bateriei ar putea să vă salveze de la o defecțiune sau de la o pană de baterie în timp ce vă aflați pe drumuri. Mecanicii calificați vor putea efectua un test al bateriei pentru dvs., dar există și un dispozitiv util pentru acasă, dacă aveți nevoie să efectuați un test între service-urile auto.

Cel mai simplu mod de a testa tensiunea bateriei dvs. este să folosiți un multimetru. Dacă achiziționați unul, multimetrele digitale sunt cele mai ușor de utilizat.

Nu vă lăsați mașina nefolosită pentru perioade lungi de timp

În cazul în care mașina nu este folosită zile întregi (sau dacă este folosită doar pentru călătorii scurte), bateria nu va avea timp suficient pentru a se reîncărca.

Mașina dvs. va funcționa cel mai bine atunci când este folosită în mod regulat, așa că, dacă este posibil, scoateți-o la o plimbare de 30 de minute cu mașina cel puțin o dată pe săptămână pentru a încălzi motorul și a face să circule lichidele.

Curățați-vă acumulatorul auto în mod regulat

Murdăria sau umezeala de pe o baterie de mașină pot provoca scurgeri de apă pe carcasa bateriei, provocând un scurtcircuit care, la rândul său, ar putea să vă descarce bateria. Această murdărie de suprafață poate fi îndepărtată cu ușurință cu un burete și o cârpă uscată. Faceți acest lucru cel puțin o dată pe lună pentru a evita acumularea.

Din păcate, coroziunea pe bornele bateriei și pe clemele de legătură ale bateriei este frecventă. Corodarea pe borne și clemele de plumb poate împiedica fluxul de electricitate prin baterie, așa că este esențial ca murdăria sau acumularea să fie îndepărtată pentru a asigura longevitatea și eficiența bateriei dvs. Cereți mecanicului dumneavoastră să curețe bornele în timpul reviziilor, dacă este necesar.

Întrebări frecvente

Ce faci dacă bateria auto nu se mai incarcă?

Dacă bateria auto nu se mai încarcă, ar trebui să verificați alternatorul, siguranțele auto, bornele bateriei, sistemul de încărcare, sau să înlocuiți bateria dacă este nevoie. Dacă problema nu poate fi rezolvată prin aceste pași, este recomandat să apelați la un mecanic auto sau un service specializat pentru a diagnostica și rezolva problema.

Ce faci când bateria auto este descărcată complet?

Principalele cauze la o baterie auto descărcată complet ar fi un alternator defect, uitarea aprinderii unor consumatori, sau scurt-circuit în instalația electrică. Problema poate fi rezolvată prin încărcarea bateriei pe redresor sau prin împrumutarea curentului de la o altă mașină. Se sugerează că dacă bateria are o vechime de cel puțin 5 ani, ar trebui să fie înlocuită cu una nouă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *