Cel mai bun invertor panouri fotovoltaice

cele mai bune invertoare panouri fotovoltaice

Un invertor solar este un dispozitiv care vă ajută să utilizați energia solară și electricitatea într-un mod mai eficient. În acest fel, puteți economisi la facturile de energie.

Există diferite tipuri de invertoare solare disponibile pe piață în prezent. Unele sunt bune pentru alimentarea unor lucruri precum lumini și aparate, în timp ce altele sunt special concepute pentru a ajuta sistemul solar să genereze electricitate. Poate fi greu să vă decideți ce invertor solar este potrivit pentru nevoile dvs., așa că vă vom prezenta cele mai bune invertoare pentru panouri fotovoltaice disponibile.

diagrama schema invertor solar
Schemă invertor solar

Cele mai bune invertoare solare

Invertoare solare Fronius

Invertoarele Fronius și-au păstrat locul de frunte pentru o mare parte din ultimii opt ani, încă de la lansarea designului inovator de tip snap-in în 2012. Aceste invertoare fabricate în Austria au devenit invertoarele preferate pentru multe instalații solare domestice și comerciale, datorită performanțelor și fiabilității dovedite, la care se adaugă serviciile excelente oferite de echipa de asistență Fronius. Cu toate acestea, cererea mare pentru popularii invertoare monofazate Fronius Primo, utilizate pentru instalațiile rezidențiale, a dus la unele probleme de aprovizionare și au existat unele defecțiuni minore. Cu toate acestea, feedback-ul general este foarte pozitiv, iar orice probleme au fost corectate cu promptitudine. La înregistrarea online a invertorului este disponibilă o garanție suplimentară gratuită extinsă de cinci ani, ceea ce înseamnă o garanție totală de 10 ani.

Unboxing Fronius Primo 5.0.1 invertor fotovoltaic ON-GRID pentru cei ce doresc sa devină prosumatori

Invertoare solare Huawei

Gigantul chinez al comunicațiilor Huawei a luat cu asalt piața solară rezidențială în 2018 cu un invertor solar compact și ușor, plin de funcții. Datorită volumului uriaș de invertoare comerciale și de utilitate publică vândute la nivel global, Huawei este unul dintre cei mai mari producători de invertoare solare din lume și a investit miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare în ultimul deceniu.

Prima generație de invertor rezidențial de la Huawei a fost SUN2000L, disponibil într-o gamă de dimensiuni de la 2kW la 5kW, în timp ce versiunea actualizată a fost lansată în 2020. La fel ca prima versiune, noul invertor SUN2000L1 funcționează de asemenea ca un invertor hibrid, dar funcționează cu optimizatoarele mai puternice SUN2000-450W-P și cu noul sistem de baterii Huawei LUNA2000. Invertorul este, într-un fel, similar cu invertorul SolarEdge HD Wave, care utilizează optimizatoare pentru optimizarea individuală a panourilor, la fel ca microinvertoarele. Cu toate acestea, spre deosebire de invertoarele HD Wave, invertoarele Huawei pot funcționa cu sau fără optimizatoare. Ca sistem hibrid, invertorul Huawei utilizează o interfață de cuplare a bateriei de curent continuu de „înaltă tensiune” încorporată, care este compatibilă cu bateria LG RESU-H și cu noua baterie LUNA2000.

Prezentare sistem fotovoltaic cu invertor Huawei SUN2000, Backup Box si bateria Luna2000 5Kwh

Invertoare solare Growatt

Growatt a intrat pe piața invertoarelor solare în 2010 și a crescut rapid pentru a deveni unul dintre cei mai mari producători de invertoare din lume. Cu sediul în Shenzhen, China, prima generație de invertoare solare Growatt, de nivel de intrare, era cunoscută ca având unele probleme de calitate și fiabilitate, dar, spre lauda lor, compania și-a susținut produsul prin deservirea multor cereri de garanție. De atunci, Growatt a lansat o gamă vastă de invertoare actualizate, care au avut un feedback foarte bun până acum, iar acum oferă o gamă largă de soluții de invertoare solare și de stocare a energiei pentru aplicații rezidențiale și comerciale. Axate încă pe segmentul de piață entry-level, multe dintre noile modele sunt disponibile de puțin peste doi ani, astfel că trebuie încă să își demonstreze eficiența pe termen lung. Growatt pare dornică să își îmbunătățească poziția și a înființat centre locale de asistență în multe țări, oferind servicii bune în caz de defecțiune sau de cerere de garanție.

Noua generație a gamei de invertoare TL-X are un aspect modern și este disponibilă într-o gamă de dimensiuni de la 2,5 kW la 6,0 kW, cu urmăritori MPP dubli și o garanție standard de 5 ani, fiind disponibile și opțiuni de garanție de 10 ani. Platforma de monitorizare, cunoscută sub numele de ShineServer și ShinePhone (aplicație), este, de asemenea, mult îmbunătățită și oferă acum o interfață de utilizator bună, setări de parametri de la distanță și actualizări de firmware de la distanță.

Sistem fotovoltaic off grid - 6.1 Kw, Growatt

Cum alegi cel mai bun invertor solar?

Când alegi un invertor solar, trebuie să ții cont de următoarele criterii:

  • Eficiența: Eficiența invertorului solar se referă la procentul de energie captată de panourile fotovoltaice care este transformată în curent alternativ utilizabil. Un invertor eficient poate transforma mai multă energie, ceea ce înseamnă mai puțină energie pierdută în procesul de conversie. De exemplu, un invertor solar cu o eficiență de 95% va transforma 95% din energia captată de panourile fotovoltaice în curent alternativ utilizabil, în timp ce un invertor cu o eficiență de 90% va transforma 90% din energie.
  • Capacitatea: Capacitatea invertorului solar se referă la cât de multă energie poate gestiona într-un moment dat. Alege un invertor cu o capacitate adecvată nevoilor tale, astfel încât să poată gestiona toată energia generată de panourile tale solare. De exemplu, dacă ai un sistem solar cu o putere totală de 5 kilowați, ai nevoie de un invertor cu o capacitate de cel puțin 5 kilowați.
  • Fiabilitatea: Fiabilitatea invertorului solar se referă la cât de stabil și durabil funcționează acesta. Caută recenzii și rapoarte de calitate ale invertorului pe care îl consideri și alege unul cu un istoric bun de fiabilitate. De exemplu, un invertor solar care are o rată mare de probleme tehnice și necesită reparații frecvente nu este considerat fiabil.
  • Caracteristici suplimentare: Unele invertore solare au caracteristici suplimentare, cum ar fi monitorizarea din distanță, compatibilitatea cu panouri fotovoltaice multiple și caracteristici de protecție la supratensiune. Alege un invertor care oferă caracteristicile suplimentare necesare pentru sistemul tău solar. De exemplu, dacă vrei să monitorizezi sistemul tău solar de la distanță, alege un invertor care are această caracteristică.
  • Costul: Atunci când compari prețurile invertorului solar, trebuie să ții cont de prețul inițial, precum și de costurile asociate cu instalarea, întreținerea și repararea acestuia în timp. De exemplu, un invertor solar mai scump poate avea o eficiență mai mare și caracteristici suplimentare, dar poate avea și costuri mai mari de întreținere pe parcurs.
  • Garanția: Verifică dacă invertorul solar are o garanție solidă, care să acopere eventualele defecte sau probleme cu produsul. De exemplu, un invertor solar cu o garanție de 10 ani poate fi o alegere mai sigură decât unul cu o garanție de 5 ani. De asemenea, verifică dacă garanția include costuri de reparație sau înlocuire și dacă există condiții speciale, cum ar fi utilizarea inadecvată sau instalarea necorespunzătoare.

Cele mai cunoscute mărci de invertoare solare

Huawei

Huawei

Huawei se află pe prima poziție în clasament cu invertoarele sale, cu o cotă de piață de 38% din proiectele disponibile. Modelele SUN-2000 100KTL și 330KTL se bucură de o popularitate mare, fiind adesea combinate cu Smartloggers. Anul 2023 va fi marcat de lansarea unui invertor nou la scară utilitară.

SMA

SMA

SMA, un producător de invertoare din Germania, și-a afirmat poziția ca unul dintre pionierii din industria invertoarelor solare la nivel utilitar. Cu un record impresionant de calitate și fiabilitate, acest brand se află pe locul 2 în topul nostru. Produsele, precum invertorul Tripower Core 1, oferă soluții flexibile pentru o gamă variată de aplicații.

Sungrow

Sungrow

Sungrow a câștigat din nou poziția 3, cu o rată de creștere impresionantă, de la 8% la 13% în anul 2022. Cu o prezență puternică în Asia, produsele lor au atins și alte părți ale lumii, inclusiv Africa și Franța. Invertorul multi-MPPT SG110-CX, cu rezistență la coroziune IP66 și C5, este ideal pentru medii dificile.

Fronius

Fronius

Fronius s-a remarcat ca fiind invertorul de top ales pentru multe afaceri. Aceasta companie afirmă că invertorul lor este durabil și performant în aplicațiile de autoconsum. În 2022, Fronius a lansat un nou invertor comercial, Fronius Tauro, cu o putere de 50 kW, proiectat să fie eficient și flexibil pentru proiecte rentabile. Fronius este un invertor popular în zone precum Africa Subsahariană și America Latină.

Growatt

Growatt

Încheind clasamentul nostru fără nicio egalitate în acest an, avem Growatt. O prezență stabilă de 5% din ofertele noastre din 2022, cu o puternică prezență în America de Sud și Africa. Growatt se numără printre primele 10 branduri de invertoare solare din lume, datorită gamei largi de invertore și disponibilității modelului MAX la nivel global.

Ce este un invertor pentru panouri fotovoltaice?

Un invertor solar este un dispozitiv electronic care convertește energia captată de panourile fotovoltaice din curent continuu în curent alternativ, astfel încât aceasta poate fi utilizată în casele sau clădirile cu energie electrică. Acesta are rolul de a gestiona si optimiza performanța sistemului solar, fiind esențial pentru funcționarea eficientă a acestuia.

Tipuri de invertoare solare

Există multe invertoare diferite disponibile pentru sistemele solare și de stocare a energiei, dar aici enumerăm cele mai comune patru tipuri utilizate pentru sistemele solare pe acoperiș.

Invertoare cu șiruri

Un invertor de șir este ca un fel de panou fotovoltaic care este conectat la alte panouri fotovoltaice într-o linie. Acestea sunt cel mai comun tip de invertor solar și sunt utilizate în multe locuri diferite din întreaga lume.

Invertoare hidrib

Dacă sunteți în căutarea unui invertor care poate gestiona atât energia solară, cât și cea de rezervă, un invertor hibrid este opțiunea perfectă. Aceste invertoare sunt similare invertoarelor pregătite pentru baterii, dar vă permit să conectați și un sistem de stocare a bateriilor pentru a vă spori autosuficiența. De asemenea, acestea devin din ce în ce mai accesibile pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește, ceea ce le face o alegere bună pentru cei care doresc să folosească atât energia solară, cât și cea de rezervă.

Invertoare off grid

În cazul sistemelor de alimentare fără rețea sau autonome, veți avea nevoie de invertoare de baterii mai puternice, cu încărcătoare încorporate, care pot fi configurate ca sisteme solare cuplate la curent alternativ sau continuu. Invertoarele-încărcătoare moderne și flexibile, cunoscute și sub denumirea de invertoare multimodale, pot fi utilizate și pentru a crea sisteme hibride avansate conectate la rețea.

Sistemele solare off-grid care utilizează controllere de încărcare solară MPPT simple sunt o modalitate excelentă de a economisi bani și de a vă menține sistemul solar în bună stare de funcționare. Aceste sisteme nu sunt invertoare, așa că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la supraîncărcarea bateriei dvs.

Micro invertoare

Micro-invertoarele sunt invertoare solare de mici dimensiuni care sunt atașate direct la panourile fotovoltaice individuale. Acestea reprezintă o opțiune bună pentru acoperișurile complexe și pentru locațiile cu umbrire. Microinvertoarele devin din ce în ce mai populare în întreaga lume, deoarece oferă mai multe avantaje față de invertoarele de șir.

Unde se instalează un invertor solar?

Majoritatea invertoarelor solare sunt adaptate la condițiile meteorologice și pot fi instalate în aer liber. Cu toate acestea, deoarece invertoarele pot fi deteriorate de condițiile meteorologice extreme și de schimbările de temperatură, acestea trebuie instalate într-un loc protejat sau umbrit. Durata de viață a unui invertor va fi semnificativ mai mare dacă îl amplasați în interiorul unui garaj, sub un adăpost pentru mașină sau la adăpost de lumina directă a soarelui. Locațiile expuse la soarele fierbinte de după-amiază trebuie evitate întotdeauna. Dacă nu se poate evita lumina directă a soarelui, o husă de protecție solară poate contribui la prelungirea duratei de viață a invertorului.

Uneori, panourile fotovoltaice pot înceta să mai funcționeze corect, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Dacă vă faceți griji că acest lucru se poate întâmpla, este o idee bună să achiziționați o marcă bună de panouri fotovoltaice și să le procurați de la un instalator de renume. Dacă faceți acest lucru, este posibil să puteți obține o garanție și pentru invertor.

Concluzie

Cel mai bun invertor panouri fotovoltaice vă ajută să vă asigurați că utilizați mai puțină energie electrică în fiecare lună, ceea ce înseamnă că puteți economisi bani. În plus, un invertor solar vă poate ajuta să vă pregătiți pentru viitor, deoarece poate stoca energie pentru mai târziu.

Întrebări frecvente

Sunt invertorii compatibili cu toate tipurile de panouri solare?

Majoritatea invertorilor sunt compatibili cu o gamă largă de panouri solare. Cu toate acestea, este esențial să verifici specificațiile și să consulți un expert pentru a asigura compatibilitatea.

Pot instala singur invertorul sau am nevoie de ajutor profesional?

În timp ce unii pot încerca instalarea DIY, se recomandă în mod deosebit să angajezi ajutor profesional pentru siguranță și performanță optimă.

Cum determin dimensiunea potrivită a invertorului pentru panouri fotovoltaice pentru casa mea?

Înțelegerea nevoilor tale energetice este crucială. Calculează consumul mediu zilnic și alege un invertor care poate gestiona această încărcătură eficient.

Cât timp rezistă în general invertorii?

Durata de viață a invertorilor variază, dar cu întreținere adecvată, aceștia pot dura între 10-15 ani sau chiar mai mult.

Ce întreținere este necesară pentru cel mai bun invertor pentru panouri fotovoltaice?

Curățarea regulată a panourilor solare și verificările periodice pentru eventuale probleme vizibile sunt esențiale. De asemenea, se recomandă servicii de întreținere profesionale pentru inspecții amănunțite.

surse: elum-energy sunwatts evergreenelectrical

Un comentariu la „Cel mai bun invertor panouri fotovoltaice

  1. Alexandru Ioan Răspunde

    Articolul tău despre invertorul pentru panouri fotovoltaice este o resursă valoroasă pentru oricine dorește să-și extindă cunoștințele în acest domeniu. Felicitări pentru munca depusă! Subiectul invertorului, ca parte esențială a unui sistem fotovoltaic, este adesea trecut cu vederea, iar accentul se pune pe panouri. Tu ai adus în prim-plan această componentă vitală, oferindu-ne o perspectivă detaliată și tehnică. Ca posesor al unui sistem de 5kW cu invertor și smart meter Huawei și panouri Longi, pot să confirm că aceste informații sunt esențiale. Fie că ne dorim să înțelegem mai bine cum funcționează sistemul nostru actual sau că suntem la început de drum, în cadrul ofertei Casa Verde sau a altui program de finanțare, înțelegerea subtilităților legate de invertor este cheia. Ai subliniat foarte bine cât de importantă este compatibilitatea invertorului cu restul sistemului și impactul pe care îl poate avea asupra performanței totale. Oricine caută să optimizeze producția de energie a sistemului său fotovoltaic ar trebui să țină cont de aceste aspecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *