Cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice

cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice

Proprietarii de case caută de obicei cele mai bune panouri fotovoltaice solare, dar o parte din ce în ce mai importantă a instalării sistemelor de energie solară este găsirea celor mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice. La urma urmei, la ce sunt bune panourile fotovoltaice dacă produc doar atunci când soarele este afară și nu puteți stoca energia suplimentară pentru a o folosi noaptea sau atunci când soarele nu strălucește?

În acest articol, vom discuta despre cele mai bune trei baterii pentru panourile fotovoltaice din 2024, despre cum funcționează stocarea energiei regenerabile și despre necesitatea acesteia.

Cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice. Top 5 modele:

Cele mai importante criterii pe care le-am utilizat în timpul evaluării celor mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice au fost capacitatea și puterea nominală a bateriei, capacitatea de descărcare, eficiența generală, garanția și producătorul.

Acumulator Ultimatron France, LiFePO4, 12V 200Ah

Cea mai bună baterie pentru panouri fotovoltaice solare

Baterii LifePO4 de la Ultimatron France - O sursă de energie de încredere pentru rulota ta

Fosfatul de fier de litiu (LiFePO4) a fost adoptat pe scară largă în industrie. Este foarte stabil și nu prezintă pericol de incendiu sau explozie chiar și cu un sistem de control de bază.

O altă caracteristică a acestei baterii pentru panouri fotovoltaice este numărul mare de cicluri de încărcare-descărcare, aproximativ 3.000 de descărcări, în comparație cu sutele de baterii (litiu sau plumb) de pe piață. Are, de asemenea, o caracteristică specială numită efectul de memorie inversă. Cu cât descărcarea este mai mică, cu atât este mai mare numărul de cicluri și cu atât este mai puțin susceptibil la microcirculație. În cele din urmă, poate rezista la temperaturi ambientale extreme de la 0° la 60°C. Un sistem de management al calității (BMS) asigură o baterie foarte fiabilă cu ani de funcționare.

Specificații și caracteristici

 • 3 ani garantie de la producator
 • Cea mai sigura tehnologie, fara risc de incendiu sau explozie
 • Durata lunga de viata
 • Imbunatatirea constanta a capacitatii de stocare
 • Stabilitate ridicata chiar si la sarcini extreme
 • Fara efect de memorie, nu este nevoie de cicluri complete de incarcare si descarcare
 • Performanta ridicata chiar si in conditii extreme
 • Descarcare profunda si regulata si eficienta de incarcare
 • Dimensiune mica si greutate redusa
 • Management integrat al bateriei
 • Monotorizare Bluetooth 4.0 integrata
 • Putere 2611 W

Acumulator AGM, Monbat MEGALIGHT 12V 220Ah

Cea mai bună baterie pentru panouri solare de buget

Bateria MegaLight se remarca prin caracteristici imbunatatite, avand urmatoarele avantaje:

 • Baterie 100 % rezistenta la apa , recomandat pentru utilizare in spații inchise
 • Mai mult de 500 de cicluri la o rata de descarcare de 75 % ( D.O.D. )
 • Mai mult de 1000 de cicluri conform IEC ( aplicatie Instalatii fotovoltaice PVES ) 61427
 • Durata de viata lunga.
 • Nu necesita intretinere intretinere.
 • Fiabilitate imbunatatita si o manevrare sigura .

Intervalul „Megalight” prezintă cea mai recentă tehnologie AGM cu electrolit absorbit. Acesta a fost proiectat pentru a oferi soluții de stocare fiabile și să îndeplineasca cerințele din domeniul energiei regenerabile.

Bateria poate fi utilizată pentru o multitudine de aplicații și dispozitive, nu doar în cadrul sistemelor de panouri solare.

Monbat este lider european în fabricarea de baterii plumb-acid care pot fi utilizate într-o varietate de aplicații. Gama de baterii MegaLight este potrivită pentru uz intern în sistemele care utilizează surse regenerabile de energie. Bateriile MegaLight pot face parte dintr-un sistem solar fotovoltaic împreună cu panouri fotovoltaice, invertoare solare și controlere.

Specificații și caracteristici

 • Putere 2640 W
 • Putere de lucru 2640 W
 • Tip acumulator AGM
 • Capacitate acumulator 220 Ah
 • Tensiune de iesire 12 V
 • Temperatura minima de lucru -20 C
 • Temperatura maxima de lucru 40 C
 • Lungime 518 mm
 • Latime 274 mm
 • Inaltime 242 mm
 • Greutate 62.7 Kg

Acumulator Plumb Carbon FCC12-90AT 12V 90Ah

Bateria cu cea mai lungă durată de viață

Bateriile FCC (carbon cu plumb) pentru panouri fotovoltaice combină caracteristicile bateriilor cu plumb-acid și ale supercondensatorilor. Sunt baterii de lungă durată. Au performanțe excelente de ciclism în condiții PSoC (Parțial State of Charge). Acestea au o putere mai mare și o viteză mare de încărcare și descărcare, precum și o toleranță ridicată la temperaturi extreme. Durata de viață a mecanismului tampon este de 20 de ani. Durata de viață în modul ciclism depinde de frecvența și adâncimea descărcării. Au aproximativ 1400 de cicluri la 50% adâncimea de descărcare (DOD). Sunt sigilate ermetic, nu necesită întreținere și sunt fabricate cu electroliți dizolvați în GEL.

Specificații și caracteristici

 • Putere 1080 W
 • Tip acumulator Acumulator Plumb Carbon solar
 • Capacitate acumulator 90 Ah
 • Tensiune de iesire 12 V
 • Temperatura minima de lucru -30 C
 • Temperatura maxima de lucru 60 C
 • Lungime 307 mm
 • Latime 169 mm
 • Inaltime 215 mm
 • Greutate 30 Kg

Baterie cu litiu LiFePO4, LiTime, 12V, 50Ah

Cea mai ieftină baterie pentru sisteme fotovoltaice

Bateria LiTime 12V 50Ah LiFePO4 reprezintă o alegere excelentă și accesibilă pentru sistemele fotovoltaice. Cu o capacitate de 640Wh și o durată de viață de 10 ani, aceasta oferă performanțe superioare la un preț competitiv. Timpul redus de încărcare de 1-2,5 ore și greutatea redusă de doar 5 kg fac din această baterie o opțiune convenabilă și eficientă pentru alimentarea dispozitivelor solare și activităților în aer liber. Cu un raport calitate-preț de patru ori mai bun decât bateriile cu plumb, LiTime LiFePO4 este alegerea ideală pentru cei care caută o soluție durabilă și eficientă pentru sistemele lor fotovoltaice.

Baterie LiFePO4, LiTime, 12 V, 100 Ah, Varianta mini

Cea mai mică baterie pentru panouri solare


Bateria LiTime 12V 100Ah LiFePO4 Mini se evidențiază în domeniul sistemelor fotovoltaice datorită eficienței și mărimii sale deosebite. Cu dimensiuni reduse și o greutate de 8,6 kg (cu 10% mai ușoară decât varianta obișnuită), această baterie redefinește standardele în materie de portabilitate și performanță. Cu o capacitate de stocare de 1280Wh, aceasta furnizează energie consistentă pentru aplicații fotovoltaice.

Designul nou, rezistent la uzură, al carcasei mat și impermeabilitatea la nivelul IP65 fac această baterie ideală pentru mediul exterior. Temperaturile de funcționare permise, cuprinse între -20°C și 60°C, o fac versatilă în fața diverselor condiții climatice. BMS-ul dezvoltat de LiTime asigură performanțe stabile și fiabile, iar utilizarea celulelor de baterii auto atestă calitatea înaltă a produsului. Compactă și puternică, această baterie mini este alegerea perfectă pentru alimentarea eficientă a sistemelor fotovoltaice solare.

Ce sunt bateriile pentru panouri fotovoltaice?

Un banc de baterii este un sistem de stocare a energiei solare care va stoca energia produsă de panourile fotovoltaice solare în loc să o trimită înapoi în rețea, permițându-vă să o utilizați mai târziu. Apoi, atunci când unitatea dvs. nu produce energie (de exemplu, după lăsarea întunericului sau în zilele înnorate), puteți utiliza aceste rezerve de energie din bancul de baterii.

Am nevoie de baterii pentru panourile fotovoltaice?

Asocierea panourilor solare cu bateriile devine din ce în ce mai populară, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să vă luați baterii. De fapt, majoritatea proprietarilor de locuințe nu trebuie să își facă griji cu privire la instalarea unei baterii împreună cu sistemul lor de energie solară.

Cu toate acestea, există unele cazuri în care bateriile ar putea fi utile. De exemplu, dacă locuiți undeva unde rețeaua de utilități nu este fiabilă și curentul se întrerupe frecvent, cum ar fi la munte, să aveți o baterie de rezervă ar putea fi o idee bună. De asemenea, bateriile pot fi utile în cazul în care compania de utilități sau statul dvs. oferă stimulente mari pentru instalarea de stocare a energiei.

Cum funcționează panourile fotovoltaice?

Atunci când luați decizia de a alege energia solară, veți avea o serie de panouri fotovoltaice solare instalate pe acoperiș. Dacă nu știți cum funcționează panourile fotovoltaice, acestea colectează energia de la soare și o transformă în curent electric. Această electricitate de curent continuu (DC) trece apoi printr-un invertor care o transformă în curent alternativ (AC), care este tipul de electricitate pe care îl folosim în casele noastre.

Cele mai multe sisteme de panouri solare casnice sunt conectate la rețelele electrice locale, ceea ce înseamnă că orice surplus de energie produsă de sistemul dumneavoastră de energie solară este returnat la rețea. Dacă compania dumneavoastră de utilități are un program de contorizare netă, puteți primi credite pentru acest exces de energie. În schimb, dacă sistemul dvs. solar nu produce suficientă energie pentru a vă alimenta casa la un moment dat, veți lua energie din rețea.

Cum alegi cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice?

Ce acumulatori folosim pentru sistemele fotovoltaice, plumb sau litiu?

Există anumite specificații pe care ar trebui să le folosiți atunci când evaluați cele mai bune opțiuni de baterii pentru panouri fotovoltaice, cum ar fi cât timp va dura bateria sau câtă energie poate furniza. Mai jos, aflați despre toate criteriile pe care ar trebui să le folosiți pentru a compara opțiunile de stocare a energiei la domiciliu, precum și despre diferitele tipuri de baterii.

Capacitatea bateriei

Capacitatea se referă la cantitatea totală de energie electrică pe care o puteți stoca în baterie. Aceasta se măsoară de obicei în kilowați-oră (kWh). Rețineți că majoritatea bateriilor sunt modulare (sau stivuibile), ceea ce înseamnă că, prin combinarea mai multor baterii, puteți pune în comun capacitatea lor colectivă de stocare, astfel încât să puteți stoca o cantitate mai mare de energie.

Puterea bateriei

Pe lângă capacitatea unei baterii, trebuie să vă uitați și la puterea nominală a acesteia. Aceasta vă spune câtă energie electrică poate furniza bateria în orice moment și este măsurată de obicei în kilowați (kW). Trebuie să remarcăm diferența dintre puterea nominală de vârf și puterea nominală continuă:

 • Puterea maximă (peak power) se referă la cantitatea maximă de energie care poate fi furnizată la un moment dat;
 • Puterea continuă se referă la puterea pe care bateria o poate furniza pe o durată de timp. Considerăm că puterea nominală continuă este cea mai importantă.

Așadar, ce legătură există între putere și capacitate? Luați în considerare, de exemplu, o baterie cu o capacitate mare, dar cu o putere nominală scăzută. Această baterie ar fi capabilă să furnizeze o cantitate mică de energie electrică (de exemplu, suficientă pentru câteva aparate mici) pe o perioadă lungă de timp.

O baterie cu capacitate mică, dar cu putere mare, ar putea produce suficientă energie electrică pentru aparate mult mai robuste, dar ar putea să le alimenteze doar pentru o perioadă scurtă de timp după fiecare ciclu de încărcare.

Capacitatea de descărcare

Un alt aspect important este capacitatea de descărcare. Aceasta se referă la nivelul de încărcare pe care bateria trebuie să-l mențină în permanență, așa cum este dictat de compoziția sa chimică. Regula de bază în acest caz este că o capacitate de descărcare mai mare înseamnă că veți putea utiliza o mai mare parte din capacitatea totală a sistemului de stocare a energiei.

Eficiența generală

Eficiența unui acumulator reprezintă cantitatea de energie care poate fi utilizată ca procent din cantitatea de energie necesară pentru a o stoca. De exemplu, dacă introduceți cinci kWh de energie electrică în baterie și primiți înapoi doar patru kWh de energie electrică utilă, atunci bateria are o eficiență de 80% (4 kWh / 5 kWh = 80%). În general, o eficiență mai mare la dus-întors înseamnă că veți obține o valoare economică mai mare din baterie. Cu cât eficiența generală este mai mare, cu atât bateria este mai bună.

Durata de viață a bateriei

Pentru majoritatea utilizărilor de stocare a energiei solare, bateria va „cicla” (se încarcă și se descarcă) zilnic. Capacitatea bateriei de a menține încărcarea va scădea treptat cu cât o utilizați mai mult. În acest sens, bateriile sunt ca bateria telefonului dvs. mobil – vă încărcați telefonul în fiecare seară pentru a-l folosi în timpul zilei și, pe măsură ce telefonul îmbătrânește, veți începe să observați că bateria nu mai ține la fel de mult încărcătura ca atunci când era nouă. De exemplu, o baterie poate fi garantată pentru 5.000 de cicluri sau 10 ani la 70 la sută din capacitatea sa inițială. Acest lucru înseamnă că, la sfârșitul garanției, bateria nu va fi pierdut mai mult de 30 la sută din capacitatea sa inițială de a stoca energie.

Prețul acumulatorului

În mod natural, de fiecare dată când investiți în echipamente solare, prețul va fi o preocupare importantă. Deși este posibil să nu doriți să cheltuiți prea mult pe lângă costul panourilor fotovoltaice, rețineți că ceea ce căutați cu adevărat este valoarea, iar costurile bateriilor reprezintă doar un factor.

Diferitele baterii au cicluri de viață diferite și costuri asociate cu acestea, astfel încât să plătiți mai puțini bani pentru o baterie mai puțin puternică s-ar putea să nu fie cea mai rentabilă opțiune pe termen lung.

Garanția acumulatorului

Bateria dvs. va avea o garanție care garantează un anumit număr de cicluri și/sau ani de viață utilă. Deoarece performanța bateriei se degradează în mod natural în timp, majoritatea producătorilor garantează, de asemenea, că bateria își păstrează o anumită cantitate de capacitate pe durata garanției. Prin urmare, răspunsul simplu la întrebarea „cât timp va dura bateria mea?” este că depinde de marca bateriei pe care o cumpărați și de cât de multă capacitate va pierde în timp.

Producător

Multe tipuri diferite de organizații dezvoltă și fabrică produse de baterii, de la companii din domeniul auto la startup-uri tehnologice. În timp ce o mare companie auto care intră pe piața de stocare a energiei are probabil o istorie mai lungă de fabricare a produselor, este posibil să nu ofere cea mai revoluționară tehnologie. În schimb, un startup tehnologic ar putea avea o tehnologie nou-nouță de înaltă performanță, dar mai puțin experiență pentru a dovedi funcționalitatea pe termen lung a bateriei.

Alegerea unei baterii fabricate de un startup de ultimă generație sau de un producător cu o istorie îndelungată depinde de prioritățile dumneavoastră. Evaluarea garanțiilor asociate fiecărui produs vă poate oferi o îndrumare suplimentară în momentul în care luați o decizie.

Care sunt cele mai bune tipuri de baterii pentru panouri fotovoltaice?

Bateriile utilizate pentru stocarea energiei solare sunt fabricate de obicei cu una dintre cele trei compoziții chimice: acid de plumb, litiu-ion și apă sărată. În cele mai multe cazuri, bateriile litiu-ion sunt cea mai bună opțiune pentru un sistem de panouri fotovoltaice, deși alte tipuri de baterii pot fi mai accesibile.

Baterii litiu-ion

Majoritatea noilor tehnologii de stocare a energiei solare, cum ar fi, utilizează o anumită formă de compoziție chimică a ionilor de litiu. Bateriile litiu-ion sunt mai ușoare și mai compacte decât bateriile cu plumb-acid. De asemenea, acestea au o capacitate de descărcare mai mare și o durată de viață mai lungă în comparație cu bateriile cu plumb-acid. Cu toate acestea, bateriile litiu-ion sunt mai scumpe decât cele cu plumb-acid.

Baterii plumb-acid

Bateriile cu plumb-acid sunt o tehnologie testată, care a fost utilizată în sistemele energetice off grid de zeci de ani. Deși au o durată de viață relativ scurtă și o capacitate de descărcare mai mică decât alte tipuri de baterii, acestea sunt, de asemenea, una dintre cele mai puțin costisitoare opțiuni existente în prezent pe piață în sectorul stocării energiei acasă. Pentru proprietarii de locuințe care doresc să se deconecteze de la rețeaua electrică și trebuie să instaleze o mulțime de sisteme de stocare a energiei, acidul de plumb poate fi o opțiune bună.

Baterii cu apă sărata

Un nou-venit în industria de stocare a energiei acasă este bateria cu apă sărată. Spre deosebire de alte opțiuni de stocare a energiei acasă, bateriile cu apă sărată nu conțin metale grele, bazându-se în schimb pe electroliți de apă sărată. În timp ce bateriile care utilizează metale grele, inclusiv bateriile cu acid de plumb și cele cu ioni de litiu, trebuie eliminate prin procese speciale, o baterie cu apă sărată poate fi reciclată cu ușurință. Cu toate acestea, fiind o tehnologie nouă, bateriile cu apă sărată sunt relativ puțin testate.

Baterii cu flux

Bateriile cu flux sunt o tehnologie emergentă interesantă care ar putea rivaliza într-o zi cu bateriile cu litiu. Atunci când este alimentat cu energie de la panourile solare, un electrolit lichid suferă o reacție chimică, creând un flux de energie între două camere separate din cadrul bateriei. Bateriile de flux sunt atractive datorită faptului că au o capacitate de descărcare de 100%, sunt relativ simple și nu necesită atât de multe metale rare.

În prezent, bateriile de flux sunt în curs de dezvoltare și sunt încă prea mari pentru aplicațiile rezidențiale.

Best Battery for Solar PV systems

Merită să investești în cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice?

În concluzie, pentru a profita la maximum de sistemul solar, aveți nevoie de mai mult decât de panouri fotovoltaice de ultimă generație. O baterie fiabilă poate fi, de asemenea, crucială. Asigurați-vă că vă explorați opțiunile și țineți cont de nevoile energetice specifice ale casei dvs. atunci când alegeți cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice pentru sistemul dvs.

Întrebari frecvente despre baterii pentru panouri fotovoltaice

Ce durată de viață au bateriile pentru panouri solare?

O baterie tipică durează între 5 și 15 ani. Acest lucru înseamnă că va trebui să înlocuiți bateria cel puțin o dată în timpul vieții lungi a panourilor fotovoltaice, care tind să reziste între 25 și 30 de ani.

De câte baterii am nevoie la o casă?

Numărul de baterii necesare poate varia de la o locuință la alta, în funcție de nevoile de energie, precum și de capacitatea fiecărei baterii.

Am nevoie de baterii pentru panouri fotovoltaice?

Din punct de vedere tehnic, nu, dar este recomandat.

Pe măsură ce panourile fotovoltaice captează energia solară, sistemul dumneavoastră canalizează apoi energia electrică către baterie și încarcă bateria. Cu cât bancul de baterii este mai mare, cu atât mai multă energie veți avea la dispoziție din bateria de rezervă atunci când energia solară nu este disponibilă sau când aveți pene de curent frecvente.

surse: fmb merită bateriile solare palmetto cum funcționează o baterie pt panouri solare nautimarket-europe baterii Ultimatron

Un comentariu la „Cele mai bune baterii pentru panouri fotovoltaice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *