Sips.ro

Top plăci video gaming 2023

cele mai bune placi video pentru gaming
Share pe:


Cele mai bune placi video gaming 2023 pe PC este capabile să le întreacă pe toate celelalte cu rate de cadre înalte la cele mai mari setări. Oferă un raport calitate-preț foarte bun și sunt ușor de găsit în magazin. Acesta din urmă a fost cel mai puțin obișnuit atribut pentru GPU-uri de ceva timp, dar, pe măsură ce lumea se îndreaptă din nou spre echilibru, am supus cele mai recente plăci video gaming la testele noastre extinse de benchmarking și am construit o listă cu cele mai bune plăci video pentru jocuri.

Rezultatele noastre? GPU-urile se află într-un loc excelent în acest moment. Lansarea modelului Radeon RX 6800 XT a făcut lucrurile foarte interesante, atât Nvidia, cât și AMD confruntându-se cu șansa de a obține coroana. Și a fost o luptă strânsă. În cele din urmă, GeForce RTX 3080 aproape că i-a învins pe AMD pe primul loc, deși se poate face un caz în ambele sensuri. Pentru o placă grafică gaming puternică, dar ieftină, vă recomandăm, de asemenea, RTX 3060 Ti, care este o achiziție foarte bună la prețul de vânzare recomandat sau aproape de acesta.

Top 7 cele mai bune placi video gaming 2023

Dacă nu sunteți sigur ce GPU vi se potrivește, lista de mai jos detaliază cele mai bune plăci video gaming de la Nvidia și AMD. Rețineți doar că următoarea generație de GPU-uri va veni în curând. Atât Nvidia, cât și AMD lucrează din greu pentru a mări selecția de GPU-uri pentru jocuri, cu noi plăci care ar trebui să fie lansate în acest an. Potențial, doar câteva luni de acum încolo. Aceste GPU-uri sunt susceptibile de a oferi o performanță mult mai mare la un preț mai mic, deși GPU-urile cu buget mai redus, cum ar fi RTX 3060 sau RX 6600 XT, nu vor fi înlocuite imediat de noile plăci video.

Nvidia GeForce RTX 3080

Cea mai bună placă video gaming 4k

Nvidia-GeForce-RTX-3080-1024x463

Cu Nvidia GeForce RTX 3080, jocurile 4K tocmai au devenit mult mai accesibile. Înainte, trebuia să plătiți peste 1.000 de dolari pentru RTX 2080 Ti pentru a obține rate de cadre jucabile. Cu toate acestea, cu această nouă generație de plăci grafice Nvidia, prețul jocurilor 4K a scăzut aproape la jumătate, datorită RTX 3080.

Când vine vorba de putere pură, placa video gaming RTX 3080 se mândrește cu unul dintre cele mai mari salturi generaționale din istoria GPU-urilor, oferind un spor de performanță de 50-80% față de RTX 2080 și un spor de 20-30% față de RTX 2080 Ti, totul păstrând același preț ca RTX 2080. Și, deși încă mai vine la un preț mai mare în comparație cu alte GPU-uri din această generație, rămâne atât o placă grafică absolut puternică, cât și o valoare excelentă. Nu v-o recomandăm, totuși, dacă aveți tendința de a juca jocuri la o rezoluție mai mică.

Placă video gaming AMD Radeon RX 6600

Cel mai bun raport preț/performanță

AMD-Radeon-RX-6600

Radeon RX 6600 preia tot ceea ce este bun la 6600 XT și apoi îl reduce ușor. Este cu aproximativ 15% mai lent în general, cu puțin în urma lui RTX 3060, dar în testele noastre a fost totuși cu 30% mai rapid decât RTX 3050. Vedem, de asemenea, placile video în stoc și la vânzare, începând de la 2000 de lei pentru acest Sapphire RX 6600 Pulse.

Plăcile grafice de buget până la cele din gama medie reprezintă o arenă competitivă, iar placa video gaming RX 6600 trebuie să concureze atât cu noua serie RTX 30, cât și cu generația anterioară RTX 20. A sfârșit prin a oferi performanțe apropiate de cele ale modelului RTX 2070, cel puțin în scenariile fără trasare de raze. Cu toate acestea, cu ray tracing-ul activat, s-a luptat foarte mult, abia dacă a obținut o medie de 30 fps în suita noastră de testare DXR la 1080p mediu.

Dacă nu sunteți îngrijorat de ray tracing, RX 6600 merită cu siguranță o privire. Infinity Cache de la AMD face minuni pentru ceea ce, altfel, pare a fi un GPU oarecum subalimentat, iar placa grafică are nevoie doar de aproximativ 130 W, mult mai puțin decât GPU-urile concurente.

AMD Radeon RX 6700 XT

Cea mai buna placă video gaming AMD în general

AMD-Radeon-RX-6700-XT

AMD are oferte la toate nivelurile de preț. Când vine vorba de opțiunile sale din gama medie, AMD Radeon RX 6700 XT este cea mai bună placă video gaming de la amd. Am constatat că este o placă grafică excelentă pentru 1440p, care aduce cu pricepere arhitectura RDNA 2 a Team Red la un nivel mai accesibil, din punct de vedere al prețului. Și asta nu este tot. Deși nu este cea mai bună placă grafică gaming pentru aceasta de pe piață, poate face ray tracing și vă poate da o idee despre el.

Este un rival pentru Nvidia GeForce RTX 3060 Ti. Cu toate acestea, este mai aproape de RTX 3070 ca preț, ceea ce o face mai greu de vândut pentru cei mai atenți la buget. Cu toate acestea, nu putem nega performanța sa superbă la 1440p. Și, dacă sunteți mai degrabă un fan AMD, este în continuare un concurent excelent.

Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

Cea mai buna placă video gaming 1440p

Nvidia-GeForce-RTX-3060-Ti

Nu mai este AMD regele GPU-urilor de mare valoare? Nvidia GeForce RTX 3060 Ti amenință această afirmație prin raportul preț/performanță. Una dintre cele mai noi apariții din linia RTX 3000, această placă video gaming își depășește cu mult clasa de greutate, oferind o performanță care ar putea rivaliza cu RTX 2080 Super, păstrând în același timp prețul incredibil de accesibil pentru majoritatea oamenilor. Asta cu ray tracing impresionant inclus. Nu am văzut niciodată ca jocurile la 1080p să fie atât de bune sau atât de accesibile.

Și, dacă plănuiți să vă jucați în 4K, puteți face chiar și asta, chiar dacă mai greu. Va trebui să faceți unele compromisuri în ceea ce privește setările și să renunțați la ray tracing. Acestea fiind spuse, nu prea mai sunt multe de reproșat la 3060 Ti. Rămâne rece și, pentru cei cărora le place să afișeze măruntaiele PC-ului lor, este destul de elegant. Aceasta este, într-adevăr, cea mai bună placă grafică gaming pentru majoritatea oamenilor.

AMD Radeon RX 6800

Cea mai buna placă video gaming AMD premium

AMD-Radeon-RX-6800-1024x669

Dacă credeți că AMD este încă blocată pe piețele de buget și de gamă medie, mai gândiți-vă o dată. AMD Radeon RX 6800 marchează revenirea AMD pe piața plăcilor grafice high-end și este un as premium fără un preț incredibil de premium. Acestă placă video gaming oferă o performanță solidă în jocurile 4K și o impresionantă performanță de ray tracing la 1440p, fiind în același timp un preț mai bun decât rivalul său direct, RTX 3070, datorită VRAM-ului său.

Am constatat că ray tracing-ul său este un dezastru la 4K din cauza lipsei de caracteristici, în special cele legate de upscaling. Cu toate acestea, dacă sunteți mulțumit să jucați jocuri la 1440p cu ray tracing activat, se poate descurca mai mult decât bine cu orice joc pe care i-l aruncați. În plus, tehnologia sam de la AMD îl va face și mai rapid.

Nvidia GeForce RTX 3050

Cea mai buna placă video pentru 1080p gaming cu DXR + DLSS

Nvidia-GeForce-RTX-3050-oc-1024x647

Cele mai bune plăci video gaming care au apărut în ultimii doi ani au avut un lucru în comun: sunt foarte scumpe. Acest lucru are mult de-a face cu penuria de plăci grafice gaming cu care ne confruntăm cu toții, dar și cu faptul că Nvidia și AMD au ignorat lumea plăcilor grafice de buget pentru prea mult timp.

Din fericire, Nvidia GeForce RTX 3050 este în sfârșit aici. Deși este mult mai scump decât au fost în trecut plăcile grafice din seria 50 de la Nvidia, acest GPU este mult mai accesibil decât aproape orice altceva din generația actuală.

Nvidia GeForce RTX 3050 de la Nvidia este mai mult decât capabilă să joace aproape orice joc pe care îl aruncați la setări înalte, atâta timp cât păstrați rezoluția la 1080p. Și, jucătorii de esports vor adora această placă, deoarece este accesibilă(ish) și poate rula jocuri precum Overwatch și League of Legends fără să transpire.

AMD Radeon RX 6500 XT

Cea mai ieftină placă video de gaming

AMD-Radeon-RX-6500-XT-298x300

Domeniul de buget al GPU-urilor sfârșește deseori prin a se îndrepta către hardware mai vechi, dar Radeon RX 6500 XT folosește cel puțin GPU-ul RDNA 2 de la AMD. Numai că cipurile Navi 24 au fost într-adevăr reduse la tăiat, având doar o interfață de memorie pe 64 de biți, 16MB Infinity Cache, o legătură PCIe x4, suport pentru codecuri video mai vechi și doar două ieșiri de afișare. Sunt o mulțime de caracteristici potențial interesante care au fost tăiate.

Cu toate acestea, dacă prețul este preocuparea dvs. principală, RX 6500 XT începe de la 1200 de lei, ceea ce îl face mai puțin costisitor decât majoritatea celorlalte opțiuni. Încurajăm majoritatea gamerilor să încerce să economisească pentru RTX 3050 sau RX 6600, deoarece ambele sunt substanțial mai bune, iar performanțele lui 6500 XT de gaming nu se pot compara cu cele ale lui GTX 1650 Super.

Având în vedere că livrările de GPU din generația anterioară nu par să se îmbunătățească, RX 6500 XT câștigă în mare parte recomandarea noastră pentru cea mai bună placă video gaming de buget în mod implicit. Am prefera mai degrabă o placă grafică din seria GTX 1660 sau chiar un RX 5500 XT de 8GB, dar am prefera, de asemenea, să cumpărăm hardware nou – cumpărarea unei plăci grafice gaming folosite reprezintă un risc, mulți mineri descărcând probabil plăci care au fost folosite din greu în ultimii doi ani.

Cum testam placile video de gaming

Când vine vorba de cele mai bune plăci video gaming, este extrem de important să ne asigurăm că testăm totul pe un teren de joc egal. De aceea, ori de câte ori apare o nouă placă grafică de gaming, o testăm într-o suită de aproximativ 11-12 jocuri și la mai multe rezoluții, toate cu driverele actuale.

Asta înseamnă că testăm din nou toate plăcile grafice din generația actuală ori de câte ori apare una nouă. Și ne asigurăm că toate plăcile sunt testate pe același hardware, ceea ce înseamnă același procesor, cu aceeași memorie la aceeași viteză, pe aceeași placă de bază, cu același SSD. În acest fel, putem fi siguri că măsurăm performanțele plăcii grafice în sine și o putem compara mai fiabil cu cele ale rivalilor săi.

De asemenea, ne asigurăm că înregistrăm câtă energie consumă și temperaturile pe care le atinge în sarcină, pentru a ne asigura că o putem recomanda persoanelor care ar putea fi îngrijorate de temperaturile ridicate din PC-urile lor.

În cele din urmă, aruncăm o privire asupra caracteristicilor pe care le oferă fiecare placă video de gaming, deși, de obicei, acestea nu se schimbă cu adevărat de la o generație la alta. Cu toate acestea, performanța în timp ce se activează ceva precum ray tracing se poate schimba cu siguranță.

GPU Benchmarks

Fiecare nouă generație de plăci video gaming oferă noi caracteristici și posibilități. Dar randarea rasterizată este în continuare cea mai importantă măsurătoare pentru performanța generală a jocurilor pe PC. Desigur, GPU-urile Nvidia ar putea fi mai bune la benchmark-urile de ray tracing pe care le-au inițiat mai mult sau mai puțin, dar când vine vorba de performanța standard în jocuri, cea mai recentă gamă AMD poate ține cu siguranță pasul.

De asemenea, merită remarcat faptul că generația anterioară de plăci grafice gaming încă mai are ceva de oferit, un model precum GTX 1650 Super putând să depășească un RTX 3050 mai modern în majoritatea benchmark-urilor.

Nu spunem că ar trebui să cumpărați o placa video gaming mai veche în 2023, dar merită să știți unde se situează GPU-ul dvs. actual, sau pur și simplu să știți cum stau lucrurile. Dar mai există și faptul că în următoarele zile vor fi la vânzare platforme de gaming cu plăci grafice mai vechi, iar dacă sunt suficient de ieftine, ar putea fi încă în valoare de un pariu ca o intrare ieftină în jocurile pe PC.

Am testat toate cele mai recente GPU-uri din această generație și am urmărit performanța lor față de generația anterioară în ceea ce privește scorurile 3DMark Time Spy Extreme. În cazul în care nu dispunem de cifre de referință pentru o placă mai veche, am folosit scorul mediu al indexului din baza de date UL. Aceste cifre sunt urmărite alături de un scor agregat al ratei de cadre 1440p din suita noastră de teste de referință.

gpu-benchmark
Credit imagine: Future

Întrebări și răspunsuri

Ce placă grafică este cea mai bună pentru jocuri?

În general, cea mai bună placă video pentru jocuri va depinde de mai mulți factori. Lucruri precum tipul de jocuri pe care vă place să le jucați, rezoluția la care jucați și dacă vă interesează sau nu caracteristici sofisticate precum ray tracing și DLSS sunt incredibil de importante.

De exemplu, dacă doriți doar să jucați toate jocurile de ultimă generație la 1080p cu setări înalte, vă puteți descurca cu o Nvidia GeForce RTX 3060 sau o AMD Radeon RX 6600 XT. Dar dacă doriți să jucați totul la maximum cu ray tracing la 4K, probabil că veți dori să alegeți ceva de genul RTX 3080 Ti în schimb.

Care este cea mai bună marcă pentru plăcile grafice?

Vechea întrebare dacă Nvidia sau AMD este cea mai bună marcă de plăci grafice nu va dispărea niciodată. În acest moment, ambii producători de GPU-uri sunt practic pe poziții egale, iar ceea ce va fi în cele din urmă potrivit pentru tine probabil că nu va fi potrivit pentru altcineva.

În general, dacă vă place ray tracing, Nvidia va avea probabil un avantaj pentru dumneavoastră, iar în trecut AMD era mai bun pentru persoanele cu buget redus.

Care este mai bun GTX sau RTX?

Prefixul mai vechi GTX este folosit acum pentru a desemna plăcile grafice Nvidia mai vechi, care nu dispun de inteligența artificială și de siliciul de trasare a razelor suplimentare pe care le au plăcile de nivel RTX. Acest prefix RTX a fost introdus în urmă cu trei ani, odată cu seria RTX 20, și evidențiază care sunt plăcile care au GPU-uri care dispun atât de Tensor Cores, cât și de RT Cores, necesare pentru ray tracing în timp real și Deep Learning Super Sampling.

Am nevoie de o placă video gaming cu capacitate 4K?

Răspunsul evident este: Doar dacă aveți un monitor de jocuri 4K. Dar mai sunt și alte lucruri de luat în considerare aici, cum ar fi ce fel de jocuri jucați? Dacă ratele de cadre sunt absolut regale pentru tine și te ocupi de shootere ultracompetitive, atunci vrei să țintești cifre super ridicate de fps. Și, în momentul de față, ești mai bine plasat pentru a face acest lucru la rezoluții de 1440p sau 1080p.
Acestea fiind spuse, cu cât mai multe jocuri, cum ar fi CoD: Warzone, care încorporează DLSS, cu atât mai multe carduri Nvidia vor fi capabile să realizeze o aproximație apropiată a imaginilor 4K pe monitorul tău 4K, dar la rate de cadre mai mari.

Ce este o placă video Founders Edition?

Plăcile Founders Edition sunt pur și simplu modelele interne ale Nvidia pentru plăcile sale grafice, spre deosebire de cele proiectate de partenerii săi. De obicei, acestea sunt plăci de referință, ceea ce înseamnă că funcționează cu ceasuri de bază.
Pe scurt, pentru seria RTX 20, Nvidia a decis să ofere Founders Editions cu overclocking din fabrică. Acestea îngreunaseră puțin compararea cardurilor, deoarece cardurile Founders Edition ne oferă o bază de referință pentru performanță, dar Nvidia a revenit de atunci la producerea lor ca referință din nou.

surse: https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-buying-guide,5844.html

https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.htmlShare pe:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile