Sips.ro

Cum alegi panourile fotovoltaice pentru casă

cum aleg panourile fotovoltaice pentru casa
Înainte de a face o achiziție verifică oferta magazinelor

 

Ok, deci v-ați decis să instalați panouri fotovoltaice pentru casă și să vă produceți propria energie electrică, dar nu sunteți sigur cum să alegeți panourile fotovoltaice? Sperăm că această listă vă va servi drept ghid pentru a face o achiziție bună. Ar trebui să aveți întotdeauna în vedere faptul că un sistem de panouri fotovoltaice este o investiție pe termen lung, prin urmare există multe alte aspecte în afară de preț pe care ar trebui să le luați în considerare.

Cum alegi panoul fotovoltaic pentru casă?

cum-alegi-panourile-fotovoltaice-pentru-casa
Diagramă funcționare panouri fotovoltaice pentru casă

În alegerea panourilor fotovoltaice pentru casă, am cercetat cu atenție mai multe tipuri de panouri fotovoltaice de la producătorii de top din industrie, evaluându-le în funcție de mai multe criterii după cum urmează:

Eficiență

Ratingul de eficiență al unui panou fotovoltaic se referă la cantitatea de lumină solară captată pe care acesta o poate transforma efectiv în energie utilă. Rețineți că eficiența celor mai bune panouri fotovoltaice atinge un maxim de puțin peste 20% și, în general, cele mai eficiente panouri fotovoltaice vor produce cele mai mari economii de energie pentru casa dumneavoastră. Ca regulă generală, cu cât aveți mai puțin spațiu pentru panouri fotovoltaice, cu atât mai mult veți dori să căutați panouri de înaltă eficiență pentru a obține cele mai bune rezultate de la sistemul dvs. de energie solară.

Durabilitate

Panourile fotovoltaice reprezintă o investiție semnificativă și, în mod firesc, proprietarii de case doresc să selecteze produse care vor rezista în timp. Acest lucru înseamnă că veți dori să cumpărați panouri fotovoltaice care sunt făcute pentru a fi durabile și pentru a rezista chiar și la condiții meteorologice intense.

Garanție

O garanție de performanță bună și îndelungată vă poate oferi liniște după ce ați cumpărat panouri fotovoltaice rezidențiale. În industria solară, o garanție decentă poate dura între 10 și 25 de ani.

Preț

În mod firesc, veți dori să luați în considerare bugetul înainte de a investi în panouri fotovoltaice. Costul panourilor fotovoltaice poate fluctua în funcție de mai mulți factori. Cu toate acestea, în timp ce vă gândiți la prețul unui panou, țineți cont și de lucruri precum durabilitatea, eficiența și garanția, care vă oferă un sens mai complet al valorii globale.

Coeficientul de temperatură

Un alt factor important de clasificare este coeficientul de temperatură. În cazul panourilor fotovoltaice, coeficientul de temperatură se referă la cât de mult (sau cât de puțin) este diminuată productivitatea panoului atunci când temperatura exterioară crește. Modul în care funcționează panourile fotovoltaice în condiții de căldură extremă joacă un rol esențial în producția de energie pe tot parcursul anului.

De câte panouri fotovoltaice am nevoie pentru casă?

Numărul de panouri fotovoltaice de care aveți nevoie pentru casa dvs. va depinde de mai mulți factori, inclusiv de dimensiunea casei dumneavoastră, de consumul de energie și de cantitatea de lumină solară pe care o primește locația dumneavoastră. Pentru a determina numărul de panouri fotovoltaice de care aveți nevoie, va trebui mai întâi să vă calculați consumul de energie, analizând facturile de electricitate și determinând câtă energie consumați în medie în fiecare lună. Apoi, va trebui să luați în considerare dimensiunea acoperișului dvs. și cantitatea de lumină solară pe care o primește locația dvs. pentru a determina câte panouri puteți monta pe acoperiș și câtă energie vor produce acestea.

Cel mai bine este să vă consultați cu un profesionist în domeniul energiei solare care vă poate ajuta să calculați numărul de panouri de care aveți nevoie în funcție de circumstanțele dumneavoastră specifice. Aceștia vă pot ajuta, de asemenea, să determinați cel mai bun tip de panouri fotovoltaice pentru casa dvs.

Pentru a determina numărul de panouri fotovoltaice de care ai nevoie pentru casa ta, trebuie să sții următoarele:

  • necesarul mediu de energie
  • consumul actual de energie în wați
  • clima și cantitatea de lumină solară din zona dvs.
  • eficiența panourilor fotovoltaice pe care le aveți în vedere
  • dimensiunea fizică a panourilor fotovoltaice pe care le aveți în vedere

Cât produce un panou fotovoltaic pe zi?

Cat-produce-un-panou-fotovoltaic-pe-zi

Fiecare panou fotovoltaice și fiecare sistem de energie solară este diferit. Prin urmare, atunci când răspundem la întrebări precum „cât de multă energie electrică produce un panou fotovoltaic pe zi”, trebuie să luăm în considerare câțiva factori importanți și să facem un calcul rapid.

În primul rând. Cum calculăm de fapt câtă energie electrică produce un panou fotovoltaic?

Producția de energie electrică se măsoară în kWh (kilowați-oră), iar majoritatea panourilor de pe piață pot produce între 250 și 400 de wați pe zi. Împreună, capacitatea tipică a unui sistem solar casnic este cuprinsă între 1kWh și 4kWh. Acest lucru înseamnă că, pe parcursul unui an, un sistem solar de 4 kW pe o casă de dimensiuni medii poate produce până la aproximativ 3 000 kWh de energie electrică pe an sau aproximativ 8 kWh pe zi – chiar și luând în considerare orele de lumină solară.

Pe lângă cantitatea de soare din timpul anului, cantitatea de energie electrică produsă de un sistem solar fotovoltaic poate fi influențată de dimensiunea, amplasarea și orientarea panourilor, precum și de condițiile meteorologice predominante, care pot avea un impact temporar asupra performanței.

Recomandări achiziții panouri fotovoltaice

Cum generează panourile fotovoltaice electricitate?

Energia solară este produsă prin ceea ce se numește efectul fotovoltaic. Dacă v-ați uitat vreodată la un panou fotovoltaic, ați văzut probabil că acesta este format din mai multe pătrate mici. Aceste pătrate se numesc celule solare, celule fotovoltaice sau celule PV.

Aproape toate panourile fotovoltaice pe care le vedeți sunt realizate din celule solare din siliciu. Fiecare celulă are un strat negativ cu electroni în plus și un strat pozitiv care are loc pentru ca acei electroni să se deplaseze. Atunci când lumina soarelui atinge stratul negativ, electronii se eliberează și încep să se deplaseze spre stratul pozitiv. Fluxul de electroni este electricitatea solară!

Cum se utilizează energia solară de la panouri?

Panourile fotovoltaice produc un curent electric numit curent continuu. Majoritatea locuințelor nu pot utiliza curentul electric de curent continuu, așa că acesta trebuie transformat în curent alternativ sau curent alternativ. Aici intervin invertoarele solare – electricitatea în curent continuu produsă de panourile fotovoltaice ajunge la invertorul solar, unde este transformată în curent alternativ.

Electricitatea de curent alternativ poate fi apoi utilizată de aparatele de uz casnic, cum ar fi frigiderul, luminile și televizorul!

Tipuri de panouri fotovoltaice

faq255-solar-panel-type-comparison-chart_2_500
Tipuri de panouri fotovoltaice

Există două tipuri de panouri solare (denumirile adesea pot creea confuzie):

  • Panourile fotovoltaice: Acestea convertesc lumina soarelui în energie electrică
  • Panouri solare apă caldă: Aceastea încălzesc apa prin absorbția căldurii soarelui și pot fi utilizate pentru încălzirea locuințelor sau a piscinelor.

Atunci când cumpărați panouri fotovoltaice, este de asemenea util să cunoașteți tipurile de panouri fotovoltaice disponibile. Cele trei categorii de bază de panouri fotovoltaice sunt monocristaline, policristaline și cu film subțire. Fiecare tip de panou fotovoltaic vine cu propria listă de avantaje și dezavantaje:

Panouri fotovoltaice monocristaline

Panourile fotovoltaice monocristaline sunt fabricate dintr-un singur cristal pur de siliciu. Aceste celule din cristale de siliciu pur, sunt tăiate în formă de discuri și apoi îmbinate în panou pentru a produce energie electrică. Acest lucru le permite să aibă niveluri mai ridicate de eficiență, dar tind să fie mai scumpe din cauza procesului de fabricație mai costisitor.

Panourile fotovoltaice monocristaline sunt considerate a fi una dintre cele mai eficiente tipuri de panouri fotovoltaice, deoarece celulele lor monocristaline au o eficiență mai mare decât cele ale altor tipuri de celule fotovoltaice. De exemplu, celulele fotovoltaice monocristaline pot avea o eficiență de până la 20%, în comparație cu o eficiență de până la 15% pentru celulele fotovoltaice policristaline.

Avantaje

Unul dintre principalele avantaje ale panourilor fotovoltaice monocristaline este durabilitatea lor. Aceste panouri au o durată de viață mai lungă decât alte tipuri de panouri fotovoltaice, deoarece celulele lor monocristaline sunt mai rezistente la schimbările de temperatură și la alte condiții meteorologice extreme. De asemenea, panourile fotovoltaice monocristaline sunt capabile să producă energie electrică în condiții de lumină scăzută, cum ar fi dimineața devreme sau seara târziu, ceea ce le face o opțiune bună pentru cei care doresc să producă energie electrică pe tot parcursul zilei.

Dezavantaje

Pe de altă parte, dezavantajul principal al acestor panouri este că sunt mai scumpe decât alte tipuri de panouri fotovoltaice, cum ar fi panourile policristaline. Acest lucru se datorează faptului că producția de cristale de siliciu pur este mai costisitoare decât producția de cristale policristaline. De asemenea, panourile monocristaline sunt mai grele și mai fragile decât alte tipuri de panouri fotovoltaice, ceea ce poate face dificilă instalarea lor.

Notă: Dacă aveți mai puțin spațiu pe acoperișul dvs. și puteți monta doar un număr mic de panouri, panourile monocristaline pot fi singura opțiune viabilă.

Panouri fotovoltaice policristaline

Panourile fotovoltaice policristaline sunt, de asemenea, fabricate din siliciu, dar, în acest caz, sunt asamblate din fragmente mai mici. Acest lucru înseamnă că sunt adesea puțin mai puțin eficiente decât panourile monocristaline, dar sunt, de asemenea, o opțiune mai accesibilă.

Avantaje

Unul dintre avantajele principale ale acestor panouri este că sunt mai ieftine decât panourile monocristaline, ceea ce le face mai accesibile pentru mulți oameni. De asemenea, panourile policristaline sunt mai ușoare și mai puternice decât panourile monocristaline, ceea ce le face mai ușor de instalat.

Dezavantaje

Unul dintre dezavantajele acestor panouri este că sunt mai puțin eficiente decât panourile monocristaline, ceea ce înseamnă că produc mai puțină energie pentru aceeași suprafață de panou. De asemenea, aceste panouri pot avea un randament mai scăzut în anumite condiții de iluminare, cum ar fi în zonele cu lumină slabă sau în condiții meteorologice nefavorabile.

Panouri fotovoltaice PERC

Panourile PERC (celulă posterioară emițătoare pasivizată) sunt, de asemenea, tot panouri monocristaline dar cu un strat suplimentar de semiconductor. Acestea sunt numite așa deoarece utilizează o tehnologie numită „PERC”, care implică adăugarea unui strat de material semiconductor (denumită „capac pasivat”) pe partea din spate a celulei fotovoltaice. Stratul este conceput pentru a crește eficiența prin absorbția mai multă de energie de la soare.

Avantaje

Panourile fotovoltaice PERC sunt considerate a fi mai eficiente decât panourile fotovoltaice tradiționale, deoarece permite o mai bună captare a energiei solare și o mai bună convertire a acesteia în energie electrică. De exemplu, panourile fotovoltaice PERC pot avea o eficiență totală de până la 22%, în comparație cu o eficiență totală de până la 20% pentru panourile fotovoltaice tradiționale. Acest lucru le face o opțiune populară pentru cei care doresc să producă cât mai multă energie electrică din surse regenerabile.

De asemenea, panourile PERC sunt mai bine adaptate la condiții de iluminare slabă și pot fi mai ușor integrate în sistemele de acoperișuri plane sau înclinate.

Dezavantaje

Unul dintre dezavantajele principale ale acestor panouri este că sunt mai scumpe decât alte tipuri de panouri fotovoltaice, ceea ce poate face dificilă accesarea lor pentru unii oameni. De asemenea, panourile PERC necesită o întreținere mai atentă decât alte tipuri de panouri fotovoltaice, deoarece au o structură mai complexă. Acest lucru poate duce la costuri suplimentare pentru întreținere și reparații pe termen lung.

Panouri fotovoltaice cu film subțire

În cele din urmă, panourile fotovoltaice cu film subțire pot fi realizate dintr-o varietate de materiale ultra-subțiri. Acestea sunt recomandate atunci când aveți nevoie de ceva ușor, flexibil și portabil; ele pot funcționa mai bine pentru rulote și camping decât pentru case. Panourile cu peliculă subțire pot avea o eficiență relativ scăzută în comparație cu celelalte două opțiuni.

Avantaje

Unul dintre avantajele principale ale acestor panouri este că sunt mai ușoare și mai flexibile decât alte tipuri de panouri, ceea ce le face mai ușor de instalat și de adaptat la diferite tipuri de acoperișuri sau structuri. De asemenea, panourile cu film subtire sunt mai ieftine decât alte tipuri de panouri fotovoltaice, ceea ce le face mai accesibile pentru mulți oameni.

Dezavantaje

Unul dintre dezavantajele principale ale acestor panouri este că sunt mai puțin eficiente decât alte tipuri de panouri fotovoltaice, ceea ce înseamnă că produc mai puțină energie pentru aceeași suprafață. De asemenea, panourile cu film subtire sunt mai puțin rezistente la intemperii și la daune mecanice decât alte tipuri de panouri solare, ceea ce poate face dificilă întreținerea și repararea lor.

Concluzie

Acum aveți instrumentele necesare pentru a alege sistemul de panouri fotovoltaice care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. și pentru a vă cufunda în lumea energiei solare. Ar trebui să comparați întotdeauna diferitele oferte și să vedeți care producător de panouri fotovoltaice vă pare mai convingător.

Înainte de a face o achiziție verifică oferta magazinelor

 

Share pe:
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile